A SZARDÍNIA (Sardinia pilchardus), amíg élt, a kelet-atlanti vizekben úszkált vidám társaival együtt. Spanyol halászok fogták ki, ám Olaszországban fagyasztották le, amit igazából nem tudtam követni, de a végén Ausztriába jutott, ahol a kosaramba került, Budapesten pedig megsült. A Sardinia pilchardus fontos halászati hal, s a halászott mennyiség a FAO statisztikája szerint az 50′-es évektől nagyjából egyenletesen növekszik.

Évente 15 milliárd darab szardínia

1976-ban volt egy kiugró csúcs, amikor 1.315.685 tonnát halásztak és 1990-ben is, amikor már 1.525.184 tonnát. Az elmúlt években nagyjából 1.200.000 tonna volt a fogás. A fél kilogrammnyi kiszerelésbe hat darab szépséges szardínia fért bele, ami azt is jelenti, hogy az éves fogásból az emberiségnek nagylelkűen meghagytam még legalább 15 milliárd darab szardíniát. S akkor a többi halról még nem esett szó, s azokról sem, amelyeket pazarló módon visszadobnak a vizekbe.

A szardínia (Sardinia pilchardus) halászata (ezer tonna per év), FAO

Szardínia petrezselymes burgonyával

Ez egy roppant egyszerű recept, s csupán jó alapanyag kell hozzá, mint mindig. A burgonya ezúttal ugyancsak a szomszédból, Ausztriából érkezett.

"Egyenesen a burgonyagazdától" hirdeti az osztrák csomagolás

A burgonyát megfőztem, majd libazsírban, rozmaringgal, kakukkfűvel, mentával pirítottam.

Burgonya libazsírban, rozmaringgal, kakukkfűvel, mentával sütve

A szardíniát megtisztítottam, lemostam, szárazra töröltem, besóztam, hűtőszekrényben rövid ideig állni hagytam, majd liszt és búzadara 1:1 arányú keverékében megforgattam és bő forró olajban sütöttem. A sütőolajba ugyancsak került friss rozmaring és zsályalevél is.

Szardínia (Sardinia pilchardus)

Olajban sülő szardíniák

A burgonyát a petrezselyem zöldjével összeforgatjuk és a hallal tálaljuk. Zöld salátát is adhatunk hozzá, csupán olívaolajjal, citrom (vagy lime) levével savanyítva, ízlés szerint sózva (vagy nem). Hideg sörrel, rosé fröccsel nagyszerű.

Szardínia petrezselymes burgonyával

Szeretem a halat, s ez tényleg, minden egyszerűsége ellenére és mellett, vagy tán éppen azért, nagyon jó. Hetente többször is megenném. Nem lehet, hogy azért alacsony az átlagos halfogyasztás Magyarországon, mert megfizethető áron nem lehet jó ízű halakat kapni?” – kérdeztem a facebook oldalamon, s kérdezem itt is.

Csíki Sándor♣