A SZARDÍNIA (Sardinia pilchardus), amíg élt, a kelet-atlanti vizekben úszkált vidám társaival együtt. Spanyol halászok fogták ki, ám Olaszországban fagyasztották le, amit igazából nem tudtam követni, de a végén Ausztriába jutott, ahol a kosaramba került, Budapesten pedig megsült. A Sardinia pilchardus fontos halászati hal, s a halászott mennyiség a FAO statisztikája szerint az 50′-es évektől nagyjából egyenletesen növekszik.
Évente 15 milliárd darab szardínia
1976-ban volt egy kiugró csúcs, amikor 1.315.685 tonnát halásztak és 1990-ben is, amikor már 1.525.184 tonnát. Az elmúlt években nagyjából 1.200.000 tonna volt a fogás. A fél kilogrammnyi kiszerelésbe hat darab szépséges szardínia fért bele, ami azt is jelenti, hogy az éves fogásból az emberiségnek nagylelkűen meghagytam még legalább 15 milliárd darab szardíniát. S akkor a többi halról még nem esett szó, s azokról sem, amelyeket pazarló módon visszadobnak a vizekbe.
Szardínia petrezselymes burgonyával
Ez egy roppant egyszerű recept, s csupán jó alapanyag kell hozzá, mint mindig. A burgonya ezúttal ugyancsak a szomszédból, Ausztriából érkezett.
A burgonyát megfőztem, majd libazsírban, rozmaringgal, kakukkfűvel, mentával pirítottam.
A szardíniát megtisztítottam, lemostam, szárazra töröltem, besóztam, hűtőszekrényben rövid ideig állni hagytam, majd liszt és búzadara 1:1 arányú keverékében megforgattam és bő forró olajban sütöttem. A sütőolajba ugyancsak került friss rozmaring és zsályalevél is.
A burgonyát a petrezselyem zöldjével összeforgatjuk és a hallal tálaljuk. Zöld salátát is adhatunk hozzá, csupán olívaolajjal, citrom (vagy lime) levével savanyítva, ízlés szerint sózva (vagy nem). Hideg sörrel, rosé fröccsel nagyszerű.
„Szeretem a halat, s ez tényleg, minden egyszerűsége ellenére és mellett, vagy tán éppen azért, nagyon jó. Hetente többször is megenném. Nem lehet, hogy azért alacsony az átlagos halfogyasztás Magyarországon, mert megfizethető áron nem lehet jó ízű halakat kapni?” – kérdeztem a facebook oldalamon, s kérdezem itt is.
Bracson, a dalmát szigeten annyira népszerű ez a hal, hogy még az egyik helyi focicsapatot is úgy hívják, „Postirai szardíniák”. Mi sajnos csak az olajos szardíniát, szardellát ismerjük, de még nincs veszve minden remény!
Nem tudtam. Köszönöm. 🙂
Én finomra őrölt kukoricalisztbe szoktam forgatni,puliszkalisztbe ahogy mifelénk nevezik-hívják 🙂 Elmaradhatatlan mellőle a halászkrém(muzsdéj) ami apróra reszelt fokhagyma sóval kikeverve,amihez folyamatosan olajat és citromlevet csepegtetünk. néha pici tejfölt,vagy tejszínt is teszek hozzá.
Borbély Irén: Úgy is nagyszerű, csak akkor, amikor készült, éppen nem találtam kukoricalisztet. Végre a muzsdéj receptje is előkerült, köszönöm. .)