GAULT&MILLAU [ejtsd: gó-mijó, vagy, ha az ést is ejtjük a két név között: gó-é-mijó]. Érdemes megjegyezni a Gault & Millau Étteremkalauz nevét, mert 2012-ben már Magyarország is széleskörű értékelésre talált benne. 329 tesztelt étterem, 110 értékelt borászat, 407 szálloda. Az éttermeket, mint az már sokak számára ismert, 1 és 20 pont között értékelik, azzal, hogy az 1-7 pont közöttieket T jelzi. Ezeket az éttermek kár is megnevezni. 8-9 pontot kaphatnak azok, amelyek munkája esetenként már túlmutat a napi rutinon. 10-12 pontos az az étterem, amely már erényekkel is bír és ahol esélyünk akad egy jó étkezésre. 13-14 pontos (egy szakácssapka) az az étterem, ahol a konyha már egyértelműen jó, és megbízható teljesítményt nyújt.

A 15-16 pont (2 szakácssapka) már a kiemelkedően jó és kreatív konyháért jár. A 17-18 pont (3 szakácssapka) a kivételes teljesítményt nyújtó csúcsgasztronómiát művelő éttermeknek jár. A 19-19,5 pont (4 szakácssapka) azt jelenti, hogy a Gault&Millau a világ legjobb éttermei közé sorolja. A 20 pont a tökéletesség csúcsa és továbbra is 4 szakácssapkát ér.

Ma, 2012. április 26-án, csütörtökön a Boscolo Hotelban Molnár B. Tamás főszerkesztő mutatta be az első magyar szerkesztésű Gault&Millau étteremkalauzt a hazai gasztronómiai élet jeles képviselőinek, étterem-tulajdonosoknak, séfeknek, a média képviselőinek. A Gault&Millau Étteremkalauz 2012 megjelenése gasztronómiatörténeti esemény. Ára: 2.500 Ft.

A magyar Gault&Millau legjobbjai (2012)

Az Év…

  • Gasztronómusa – Horváth József („Ráspi”), Ráspi Vendéglő, Fertőrákos
  • Főszakácsa – Széll Tamás, Onyx Étterem, Budapest
  • Felfedezettje – Forster Zoltán, Jankovich Kúria, Rácalmás
  • Cukrásza – Balatoni Brigitta, Mák bisztró, Budapest
  • Éttermi étele – véres kolbász alma-mustárral (Laci Konyha, Mogyorósi Gábor és Tálas Kata)
  • Főpincére – Maul Gergely, Fausto’s, Budapest
  • A legjobb ár-érték arányú déli menü Gault&Millau szakácssapkás magyar étteremben az Olimpia – Takács Lajos és Csongrádi Csaba, Budapest

Csíki Sándor♣