ÉPPEN ROSÉ BORT töltöttem a poharamba, leültem a gépem elé, megnyitottam a leveleimet, olvasni kezdtem az egyiket, s láss csodát, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. frissen érkezett levelében, a kitöltött borra rímelve éppen emígy írtak… „Már évek óta kérdezik tőlünk borkedvelők, újságírók, partnerek és barátok, hogy miért nem szervezünk tavasszal is egy olyan Borfesztivált, amit a Várban szoktunk megrendezni. Idén úgy gondoltuk, hogy belevágunk.

Igaz, nem akkora volumenű, és koncepciójú rendezvényt álmodtunk meg, mint az őszi Budavári Borfesztivál, de célunk, hogy hagyományt teremtsünk.”

Rosalia (Larus, 2012. május 4-6.

Rosé Garden és Éves Magyar Rosé Mustra (május 4-6.).

„A nyárköszöntő borünnepen a bor szerelmesei egy fesztivál hangulatú, pihentető szórakozás és önfeledt borozgatás mellett, gasztronómiai élmények kíséretében mélyülhetnek el a rosé borok különlegességeiben. Jöjjön el, és válassza ki idei kedvenc rosé borát!”

Rosé Garden és Éves Magyar Rosé Mustra a Larus Étterem és Rendezvényközpont termében és teraszán, valamint a MOM Gesztenyés kertben, a 12. kerületben (Csörsz utca – Sirály sétány).

Május 4. Péntek Rosé Garden: 14-22 óra között
Május 5. Szombat Rosé Garden: 10-22 óra között Rosé Mustra: 10-18 óra között
Május 6. Vasárnap Rosé Garden: 10-20 óra között

Rosé Garden

Május 4-6. között a Larus Étterem teraszán és a Gesztenyés kertben széles borkínálat, ezen belül kiemelt rosé-paletta várja a borkedvelőket. A borokhoz Buday Péter, a Larus Étterem séfje állított össze olyan menüt, melyben mindenki megtalálja kedvenc ízeit.  Minden nap az első 100, poharat vásárló hölgy egy rózsát kap ajándékba, az első 100 úr egy cseppőrt vihet magával. A rendezvény ingyenes, 600.- forintért kristály kóstolópohár vásárolható.

Rosé Mustra

Május 5-én a Larus Rendezvényközpont termében bemutatásra kerül a közel teljes magyar rosé választék, amely a rendezvény alatt szabadon kóstolható. A borászok személyesen kínálják a jégbe hűtött rosékat, habzóborokat, siller borokat. A borok mellé kreatív borkorcsolyák, falatkák vásárolhatók. Az első 100 borkedvelőnek kóstolófüzettel kedveskedünk.

  • A belépődíj ára 3000.- forint, mely tartalmaz egy kóstolópoharat és egyszeri belépést tesz lehetővé.

Gasztronómia, zene, programok

A Larus Étterem igazi fesztiválos hangulathoz illő ételekkel várja a Rosaliára érkezőket. Amit Buday Péter megálmodott: kemencében sült kacsa, ropogós csülök, báránycsülök tepsis burgonyával, grillkolbász és flecken vegyes savanyúsággal, spare ribs, grillezett csirkecomb, harcsa steak és kapros-tejfölös kakasleves. A falatozgatni vágyókat tapasok, kreatív falatkák színes-illatos kavalkádja várja: marinált lazac, kacsamell és kacsamájkrém, szélben szárított sonka, vadas marha, almával sült szűzérme, harcsapaprikás, csak hogy néhány említésre kerüljön.

A színpadon izgalmasan vidám hangulatot teremt a D’Vine Trió. Énekkel, csörgőkkel, gitárral és dobokkal mutatják meg, hogy értelmezik ők a blues és a soul műfajt. Orosz Zoltán ezerarcú harmonikájával varázsolja el a borozgatókat. Farkas Sándor bárzongorista rögtönzött, élő muzsikával szórakoztat hihetetlenül széles repertoárja segítségével. Aki nem ismeri, most megismerheti a Gayer Mátyás Triót, és számos dallam hangzik el a 70-es évekből az illFon GT tolmácsolásában.

A Rosalia ideje alatt a MOM Kulturális Központ (www.momkult.hu) is számos érdekes programot kínál: Zurgó Táncház, moldvai csángó népzene, tánc- és daltanítás, Zurgó Dió – táncház gyerekeknek, valamint Iván Ildikó operaénekes, festőművész kiállítása is megtekinthető. Szombat délelőtt nyitva tart a hagyományos Ökopiac a MOM Kulturális Központ udvarán.

Gyermekét, és négylábú kedvencét se hagyja otthon, hiszen a MOM Kulturális Központ modern játszótere várja a kicsiket, a Gesztenyéskertben található kutyafuttatóban pedig a kutyusok is szaladgálhatnak egy jót.

„Jöjjön és töltsön el egy szép májusi napot a gesztenyefák árnyékában, beszélgessen, borozgasson, falatozzon és válassza ki idei kedvenc rosé borát!” – invitál a meghívó és szerintem sem lesz azon a hétvégén jobb boros rendezvény mindazoknak, akik a rosét kedvelik.

Rosalia (Larus, 2012. május 4-6.)

A sajtóanyag alapján összeállította: Csíki Sándor♣