HESTON BLUMENTHAL az az ember, akit igazán nem kell bemutatni. Világsiker már egy évtizede. Hasonló, mint Ferrán Adria, de közben mégis teljesen más. (A Food&Wine legelső írása is éppen az ő fotójával kezdődik.) Amíg Ferrán Adria inkább amolyan salvadordalisan, művészként mutattatja magát, Heston Blumenthal a tudományos, racionális, szemüveges vonalat erősíti. Az éttermében 90 napra előre lehet (és kell) foglalni ahhoz, hogy egyszerű vendégként asztalt kaphassunk és ezt is
érdemes már angliai idő szerint 00:01 perckor megtenni, mert a következő percben már lehet, hogy arra a 90. napra sem lesz hely.
-
A 180 fontba kerülő menü izgalmas és a világsajtóban sokszor megénekelt fogásokat tartalmaz. Ilyen a MAD HATTER’S TEA PARTY (1850), amelyben a jó öreg Mock Turtle Soup, vagyis a hamis teknőcleves is szerepel. A Heston Blumenthal féle hamis teknőcleves receptjét itt találod.
A Fat Duck borválasztékában – örvendetes módon – magyar termelők borai is szerepelnek a fehérbor és desszert bor kategóriában. Nézzük meg, melyek ezek és milyen árfekvésen kelnek el.
A Fat Duck magyar fehérborai
- 2009 Tokaji Furmint, Chateau Dereszla 39 £
- 2005 Badacsonyi Keknyelü, Huba Szeremley, Badacsony 65 £
- 2009 Egri Hárslevelü, St Andrea, Eger 69 £
- 2007 Tokaji Hárslevelü, Király, Szepsy 85 £
- 2007 Tokaji Furmint, Urbán, Szepsy 125 £
A fehér bor kategória legdrágább bora (Montrachet) hússzor magasabb áron szerepel a borlapon, mint Szepsy István 2007-es furmintja.
- 2002 Corton-Charlemagne Grand Cru, J.F.Coche-Dury, Burgundy 2.350 £
- 2003 Montrachet, Domaine de la Romanée Conti, Burgundy 2.500 £
A Fat Duck magyar desszertborai
- 2001 Tokaji Aszú, 5 Puttonyos, Chateau Imperial Tokaj (500ml) 98 £
- 2006 Tokaji Szamorodni, Szepsy (500ml) 115 £
- 2003 Tokaji Aszú, 5 Puttonyos, Chateau Megyer (500ml) 119 £
- 2000 Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Szepsy (500ml) 240 £
- 1999 Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Kapi, Disznókő, (500ml) 260 £
- 2005 Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Szepsy (500ml) 270 £
A desszertboroknál ugyancsak tetemes az áreltérés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Egon Müller IV botritiszes moseli bora csupán 375 ml.
- 1983 Château d’Yquem, 1er Cru Classé Supérieur, Sauternes, Bordeaux 1.450 £
- 2005 Riesling Trockenbeerenauslese, Scharzhofberger, Egon Müller, Mosel 2.400 £
-
A Mandarin Oriental Hotelban nyílt Dinner-ben, Heston Blumenthal koncepcionális, történelmi ételeket felvonultató éttermében a közelmúltban került borlapra egy magyar bor Egerből. A Gróf Buttler Chardonnay (2009) borát Herczeg Ágnes vezérigazgató a legutóbbi londoni útján mutatta be. Sikerrel. Az egri chardonnay London egyik legtrendibb éttermének borlapján szerepel majd, a borlapon lévő egyetlen másik chardonnay, a 115 fontba kerülő 2008 Tapanappa ‘Tiers Vineyard’ Chardonnay (Picadilly Valley, Australia) baráti társaságában.
Ez nagy siker akkor is, ha borainkat „nyomott” áron kínálja Heston Blumenthal: ott van! a kínálatában. Hátha valaki ráérez a furmintok zamatára a már ismerős aszú-k mellett. Hihetelen lehetőség, csak a honi vendéglátásnak is ki kellene használni ezt a lehetőséget: magyar ételsor magyar borokkal, de a híres külföldi ételek magyar borokkal való párosítása is hatásos lehet…. Jónevű vendélőink szervezhenének ilyen rendezvényeket, akár meghívásos alapon is. A Gundel szerintem lépéselőnyben van a helyszín és az ismertsége révén.