A SÜLT MALAC, kétség sem férhet hozzá, valami olyasmi, amit ünnepinek tartunk. Szilveszterkor is ezért kerül az asztalra: szerencsét is hoz, mert előre túr, az újesztendő irányába, tartja a hiedelem. Ezt az állatot a csarnokban vásároltam, akkor, amikor a bárányvesét is, amiből fűszeres bárányvese készült. A Vámház Körúti Vásárcsarnokban kedvező volt az ára, ha jól emlékszem 800 Ft/kg. Mutatós darab, én pedig szeretem a nagy húsokat.

A sütés során az egyszerűségre törekedtem, mondom annak ellenére, hogy sejtem, hogy a kora reggel kezdődő, viszonylag alacsony hőmérséklet hosszú órákon át tartó sütést sokan talán nem tartják annak. Pedig az, hiszen órákon át semmi teendő a hússal, akár vásárolni is elmehetünk, ahogy én is tettem.

Sült malaclapocka

A malaclapockát sóval bedörzsöltem, kacsazsírral (lehet disznózsír is) bekentem és olívaolajos tepsibe tettem.

Bőrös malaclapocka

A tepsibe két fej félbevágott fokhagymát és rozmaringágat is tettem, kevés vizet öntöttem alá és alufóliával lefedtem. A bőrös malaclapocka előmelegített sütőben 8 órán át 110-120 °C hőmérsékleten, majd 230°C-on, gyakori forgatás, felügyelet mellett sült.

Bőrös malaclapocka

A húst tálalás, felvágás előtt legalább 5-10 percig hagyjuk pihenni. Ekkor vajat is hagyhatunk a ropogós bőrön elolvadni. A köret ezúttal főtt bulgur (búzatöret) és quinoa keveréke volt jus-vel megöntözve.

Bulgur és quinoa

A körethez hús és tzatziki is került és az ízletes végeredmény így nézett ki:

Bőrös malacpecsenye, bulgur és quinoa, tzatziki

Csíki Sándor♣