gfox1A KVÉKEREK a Pallas nagy lexikon szerint: „(ang. quakers a. m. reszketők), egy keresztény felekezet neve, de követői a barátok társulatának szeretik magukat nevezni. Alapítójuk volt Fox György (l. o.). Szigoru és kegyetlen üldözés mellett is gyorsan terjedtek s ugy Nagy-Britanniában, mint Amerikában csakhamar gyökeret vertek.” George Fox (1624-1691) egyébként egy takács gyermekeként csizmadiának tanult, majd 19 évesen visszavonult a világtól. Tanítványa volt William Penn (1644-1718), aki Pennsylvania fővárosát, a testvéri szeretet városát (Philadelphia) alapította. Legnagyobb meglepetésemre a kvékerek történetének angol nyelvű szócikke mellett (egyetlen más nyelvként) magyar is szerepel a wikipédiában.

Ezért, akit érdekel, olvassa el a kvékerek történetét. A kvékerekkel nagyon sokan csak különféle termékeken, vagy termékek nevében találkozunk. Írtak persze kvéker szakácskönyvet is, mint amilyen H.J. Clayton 1883-ban megjelent „Clayton’s Quaker Cook Book” című szakácskönyve.  A továbbiakban ebből a könyvből áll itt egy recept, amely abban a korban íródott, amikor hazánkban a paprikáscsirke már terjedt a vendéglőkben és a polgári konyhában. (A bal oldali képen egy nyugati klasszikus, az 1901-ben, Ohioban alapított Quaker Oats termékének, a kvéker zabpehelynek (Quaker Oatmeal) a magazin reklámja látható, ugyancsak a múltból. A céget 2011-ben a Pepsico vette vásárolta meg.)

Falusi stílusú csirkepörkölt fehér mártással

Végy 2 db egy, vagy kétéves csirkét és darabold fel minkét csirkét tizennégy darabra, minden ízületet elválasztva, a mellet két darabba vágva. A belsőségeket vágd apróra és a májjal együtt add a csirkéhez. Ha csirke félig elkészült, öntsd fel hideg vízzel, hogy ellepje, és adj hozzá egy nagy hagymát. Ha forrni kezd, mérsékeld a lángot és csendesen főzd tovább. Ha félig megfőtt sózzad és borsozzad meg és egy marék finomra vágott zellerlevelet is adj hozzá, ami az osztriga ízét adja neki. Lassan főzzed tovább, amíg a csirke egy villával is lefejthető nem lesz a csontról. A következőkben végy 220 g  jófajta vajat, három főtt tojás sárgáját és két evőkanálnyi kukoricakeményítőt, vagy lisztet, és miután jól összedolgoztad, úgy, hogy vékony tésztát kapjál, adj hozzá a csirke levéből, tedd vissza az üstbe, és öt perc forralás után tedd bele a csirkét, fűszerezzed szerecsendióval, eközben adj hozzá egy csészényi tejszínt, vagy jó tejet, és a finomra vágott főtt tojásfehérjét. A tálalásig tartsd forrón.

qcpilgrims

Csíki Sándor♣