SÜLT CSIRKÉT készítettem a napokban, amiben sok újdonság nem akad, mert a csirke igazán gyakran előfordul a Kárpát-medencében, különösen most, a tavasz közeledtével, amikor is rántott csirke formájában újra kulináris élvezeteink középpontjába kerülhet petrezselymes újburgonyával, szigorúan vajjal, esetleg libazsírral készítve és a fejes salátáról sem elfeledkezve, esetleg ugorkasalátával tálalva, amihez a bátrabbak még akár uborka martinivel is megpróbálkozhatnak.

A csirkét mellénél hosszában átvágtam (de a csirkét nem vágtam ketté) és a madarat kiterítettem. Sóztam, borsoztam libazsírral kentem meg, tepsibe helyeztem és egy szál rozmaringot is tettem mellé. A tepsit alufóliával lefedtem és a madarat 180°C hőmérsékletre előmelegített sütőbe tettem. Amikor kellően megpárolódott, az alufóliát levettem, a csirke bőrét őrölt pirospaprikával megszórtam és 220°C hőmérsékleten, felső sütéssel a madarat egyszer-kétszer megfordítva, készre sütöttem.

Baby bok choy (kínai kel)

Amíg a madár sült, blansíroztam a bok choyt, majd jeges vízben félretettem. Maradék marhahúslevessel elkészítettem a kuszkuszt, s a tálban, fóliával lefedve, állni hagytam. Egyszerű, gyors, ízletes és mutatós kombináció.

Sült csirke, bok choy és kuszkusz

A tál akár más hozzávalókkal is gazdagítható kedvünkre, amolyan viktoriánus karácsonyi stílusban, mint a következő képen, ahol már a mandarin is látszik.

Sült csirke, bok choy, kuszkusz és mandarin

Csíki Sándor♣