A BÁRÁNYVESE nem a mindennapok eledele, legalábbis nálam biztosan nem az, ezért aztán amikor a Vámház Körúti Vásárcsarnokban megláttam, vettem is belőle egy kilogrammot 500Ft/kg áron. A vesétől sajátságos szaga miatt sokan ódzkodnak, s joggal, azonban ezúttal különösebben sok gond a vese szagával, előkészítésével nem adódott, mivel a bárányvesének szagossá válni ideje sem akadt.

A vesét megtisztítottam (hosszában kettévágva eltávolítottam a húgyvezetéket), ecetes, hideg vízben megmostam, feldaraboltam és félretettem.

Bárányvese

Lábosban olívaolaj és libazsír keverékén lila hagymát pirítottam, egész római köményt, szárított chilit, őrölt kurkumát, egy szál frissen tépett rozmaringot és őrölt pirospaprikát adtam hozzá. Cseppet pirítottam, majd a tűzről lehúztam.

Fűszeres bárányvese

A vesét egy külön serpenyőben olívaolajon sütöttem. Meglehetősen sok levet eresztett, ezért a levet leszűrtem, majd a bárányvesét a hagymás fűszeres keverékhez adtam. Gyakori keverés mellett sütöttem, kevés verjus-vel enyhén savanyítottam, sóval, frissen őrölt fekete borssal tovább ízesítettem. Az étel fűszeres szaftjának beállításához száraz fehérbort is használtam (vízzel is lehet), végül még egyszer felforraltam, s a tűzről levettem. Rizzsel, burgonyával, kuszkusszal, tésztával egyaránt finom. Vágott petrezselyemmel, tépett koriander zöldjével is megszórhatjuk.

Csíki Sándor♣