P3130004A BÁRÁNYVESE nem a mindennapok eledele, legalábbis nálam biztosan nem az, ezért aztán amikor a Vámház Körúti Vásárcsarnokban megláttam, vettem is belőle egy kilogrammot 500Ft/kg áron. A vesétől sajátságos szaga miatt sokan ódzkodnak, s joggal, azonban ezúttal különösebben sok gond a vese szagával, előkészítésével nem adódott, mivel a bárányvesének szagossá válni ideje sem akadt.

A vesét megtisztítottam (hosszában kettévágva eltávolítottam a húgyvezetéket), ecetes, hideg vízben megmostam, feldaraboltam és félretettem.

P3130002

Bárányvese

Lábosban olívaolaj és libazsír keverékén lila hagymát pirítottam, egész római köményt, szárított chilit, őrölt kurkumát, egy szál frissen tépett rozmaringot és őrölt pirospaprikát adtam hozzá. Cseppet pirítottam, majd a tűzről lehúztam.

P3130007

Fűszeres bárányvese

A vesét egy külön serpenyőben olívaolajon sütöttem. Meglehetősen sok levet eresztett, ezért a levet leszűrtem, majd a bárányvesét a hagymás fűszeres keverékhez adtam. Gyakori keverés mellett sütöttem, kevés verjus-vel enyhén savanyítottam, sóval, frissen őrölt fekete borssal tovább ízesítettem. Az étel fűszeres szaftjának beállításához száraz fehérbort is használtam (vízzel is lehet), végül még egyszer felforraltam, s a tűzről levettem. Rizzsel, burgonyával, kuszkusszal, tésztával egyaránt finom. Vágott petrezselyemmel, tépett koriander zöldjével is megszórhatjuk.

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.