A MODERNITÁS ÍZE – A fogyasztói társadalmak kialakulása és táplálkozásra gyakorolt globális hatásai címmel tartok előadást a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) VIII. Kongresszusán, 2012. március 23-án, pénteken. A Kongresszus írásos anyagában a következő szövegű absztrakt jelenik meg az előadásomról:
A MODERNITÁS ÍZE – A fogyasztói társadalmak kialakulása és táplálkozásra gyakorolt globális hatásai (absztrakt)
„A 19. századi iparosodás minden korábbit meghaladó mértékben formálta át a világot, s benne táplálkozásunkat is. A gőzhajózás, a vasúti szállítás, a hatékonyabb hűtés és tartósítási eljárások révén kialakulhatott a húsok, zöldségek, gyümölcsök világkereskedelme. Növekvő mértékben jelentek meg, s váltak jellemzővé a lakóhelytől, a háztartások konyháitól messze távol előállított termékek. Mindeközben a munkásság rendelkezésre álló élelmiszerek mennyisége is jelentősen nőtt. A hagyományos kereskedelmi kapcsolatok helyébe egy új, kontinenseken átívelő nagykereskedelem lépett. Amíg a nemzetállamok ideológiájától fűtött „óvilág” konyhái a hagyományokra alapozódtak, az „újvilágban” az ipari tömegtermelés lett a konyha jellemzője. A tömegtermelés tömeges fogyasztásra képes fogyasztói társadalmakat kívánt meg, aminek évszázadnyi következményeként, a 20. század végére az amerikai modell világméretű térnyerésének lehettünk tanúi. Ez lett napjaink egyik meghatározó, a fogyasztói társadalmak járványszerűen terjedő elhízására is hatással bíró trendje.”
Kedves Csíki Sándor,
szeretném elolvasni a MOMOT kongresszusán elhangzó előadását. Hogyan juthatnék hozzá?
Egyébként de egyáltalában nem mellékesen szeretnék gratulálni a Gasztrologiai Körképéhez, aminek rendszeres olvasója vagyok.
üdvözlettel
MAjoros Andrea
Kedves Andrea!
Köszönöm az érdelődését!
Az előadás MS PowerPoint formátumban lesz, amihez számos előszóban történő kiegészítés társul majd, és most készül.
Üdvözlettel:
Csíki Sándor
Kedves Sándor! Csak néhány apróság az előadáshoz, ha ez megerősítés lehet:
– hűtés, fagyasztás, liofilizálás (kész-, félkész termékek, fűszerkeverékek terjedése);
– a gáz, villany sütés – főzés általánossá válása;
-új, korszerű anyagok megjelenése az edényekben (acél, alumínium – Kukta, villany kemence, csőben sütés, stb.)
– Konyha-ipar (gyorsétkezdék, önkiszolgálók, megváltozott vendéglátás)
– Szállítás, kereskedelem, csomagolás korszerűsödése (légi szállítás terjedése)
– Eltarthatóság növelése (adalékok, már élőben felszívatott anyagok, stb.)
– Interkontinentális konyhák megjelenése (Németo-ban kínai, de már helyi anyagból)
– A javasolt alapanyagok változása a háború(k) miatt (a megszokott vaj helyett előbb zsír, majd a zsír helyett margarin, elterjed a finomított répacukor, stb.
– A marketing és a reklám korszerűsödése
Sok sikert az előadáshoz, biztos jó lesz, egy kis üde színfolt a sok orvos között!
Üdv.: Kopasz Árpád (műkedvelő gasztronómus, nyugdíjas)
Kedves Árpád!
Köszönöm a hasznos hozzászólást! 🙂
Üdv:
Csíki Sándor