AZ ORSZÁG LEGERŐSEBB paprikájából kaptam mintát a napokban. Cs.László küldte nekem Székesfehérvárról. Hobbiból ő termeszti az országban előforduló legerősebb paprikát, amely természetesen szintén egy „Trinidad Scorpion Butch T” fajta, amint arról a „világ legerősebb paprikája (2011)” posztban is írtam, megemlítve, hogy 2011. márciusban színre lépett az ausztrál Guinness World Records győztes, mely még a korábbi Naga Vipernél is erősebb. Ez a “Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a “Trinidad Scorpion”? A cseresznyepaprikánál hozzávetőleg 700-800-szor erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de most megkóstoltam.

Magyarország legerősebb paprikája

László (Székesfehérvár) így írt nekem:

A valaha mért legerősebb chili a Naga Morich nevezetű Bangladesből származó paprika volt, melyet 2006-ban 1,598,227 SHU értékkel teszteltek. Ezt a fajtát honosították az angolok, ami most Dorset Naga néven fut náluk. (Ez a honosított fajta kevésbé erős, valószínűleg a kedvezőtlenebb időjárási feltételeknek köszönhetően.)
A Naga Morich azóta is beszerezhető Indiából, Bangladesből, bár már nem olyan erős, mint a 2006-ban tesztelt, de hát a hazaiak sem ugyanolyanok évről évre. Kb. olyan erős, mint a Bih vagy Bhut Jolokia, mondhatni ezek unokatestvérek.
Az viszont elmondható róla, hogy ugyan SHU értékre vannak nála jelenleg erősebb paprikák, mint pl. a Bhutch T, vagy a Naga Viper de ez a leggyilkosabb, az egészen biztos. A top 10-ben mindegyik másként hat, de mind közül a Naga Morich a legdurvább. Talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy nem a legerősebb kínoz meg a legjobban.

S, hogy milyen a paprika? Ismét Lászlót idézem:

Ez a paprika messze a legerősebb amit valaha kóstoltam, konkrétan azon az oldalon, ahol összerágtam, a fogsorom elzsibbadt (mint a fogorvosnál) a nyelvemre mintha parazsat tettek volna  kb. 4-5 percig, de mégsem kínzott meg úgy mint néhány a kevésbé erősek közül(pl. Bhut Jolokia stb.), amelyeknek 5 perc után nemhogy gyengült, hanem inkább erősödött a hatása.

Ez egy brutálisan erős paprika, amely azonban valóban még annyira sem kínoz, mint a több százszor gyengébb cseresznyepaprika. Íze cseppet édeskés is. A levesembe éppen csak egy körömhegynyit tettem a mintának kapott szárított gyilkosból, de elegendő is volt. Ennek a paprikának az erején felül pikáns íze is akad. (Köszönet Lászlónak a paprikáért!)

A világ legerősebb paprikái
  • 2012 gasztronómiai trendjeiről szóló írásomban megjegyeztem, hogy: Az ízek irányából közelítve, a magyar konyha jövőjének iránya egyebek mellett a kedveltté váló [új] ízek hagyományokkal való kombinálódásában lehet, amihez az ízek intenzitásának növelése is szükséges.

Az IPM nagy paprikatesztjében kóstolt „Erős Pista és versenytársai„, csípősségben messze nem érnek fel a „Trinidad Scorpion Butch T” fajtához.

Csíki Sándor♣

qr-kod