KARÁCSONYRA a nagy klasszikus, a szarvasgombás jérce mellett, vagy helyett, akár szarvasgombás pulyka is készülhet. Eugènie Brazier, ismertebb nevén Mère Brazier (1895–1977) a legismertebb lyoni női szakács. Nála minden étkezés egy tányér helyi kolbásszal kezdődött, a hagyományos halétellel, a csuka gombóccal (quenelles de brochet) folytatódott, amit a szarvasgombás jérce (poularde en demi-deuil) követett, majd a hízott májjal töltött articsóka szív (fonds d’artichauts au foie gras). Mindehhez rendszerint Beaujolais társult.

A II. világháború után (1946) az ifjú Paul Bocuse éppen itt tanulta a Mère Brazier-féle tiszta, friss, egyszerű technikán alapuló la nouvelle cuisine-t, ami lényegében nem más, mint a regionális lyoni konyha házias ízekkel. Gordon Ramsay sem tesz nagyon mást. A pulykát úgy süti, ahogy libát is sütne, bár most a vaj főszerephez jut, vagyis ez sem nagyon más, mint francia konyha, ámbátor erőteljes angolszász vonásokkal. A lényeg a bőr alá töltött, ízes, fűszeres vaj. (A videó különösebb angol nyelvtudás nélkül is jól követhető.)

  • És egy újabb recept arra, hogy a magunk készítette fűszervajat miként tudjuk a pulyka (csirke, liba és más madarak) sütésénél használni.

Csíki Sándor♣