VENDÉGEKRE VÁRVA gyakorta előfordul, hogy egészen bonyolult, munkaigényes, nem egyszer túlzottan is laktató és telítő ételek jutnak eszünkbe. Hosszan készített ételek, a napjainkat jellemző 10-30 perces, elegáns gyorsaságú variációk helyett. Ez a hagyomány. Tapasztalatom az is, hogy egy sokfogásos vacsora, vagy ebéd végeztével sokan éppen a legegyszerűbb fogásokat emelik ki elsőként. Ilyenek a frissen sütött, ropogós kenyerek, péksütemények is, melyek illata betölti a lakást. A következő videó két olyan egyszerű vendégváró fogást mutat be, amelyek hazánkban sem ismeretlenek. Gordon Ramasy most a karácsonyhoz kapcsolódóan készíti el ezeket.

Szarvasgomba olajjal ízesített krémsajt

Az első étel egy szarvasgomba olajjal megbolondított krémsajt, ám a szarvasgomba olaj, amiből igen különböző minőségűek vannak forgalomban, ne rémítsen meg senkit, ám, ha módunk van választani, akkor inkább az Asti környéki fehér szarvasgombával ízesített olíva olajat válasszuk. Az a legjobb. A szarvasgomba olajjal megbolondított krémsajt elkészítése roppant egyszerű.  Mindenekelőtt kell hozzá krémsajt, ha már az ételt így nevezik. Ramsay az amerikai Philadelphia sajtot használja, amivel már az amerikai sajttortánál is megismerkedhettünk. A lágy krémsajtot tálba teszi, krémesre keveri, ahogy a filmen is látjuk, majd némi tejfölt ad hozzá (ennyit arról, hogy a tejfölt csak mi használjuk), amivel tovább gazdagodnak az ízek. Ezt is kikeveri.

  • A krémet akár egy-két nappal a vendégség, az ünnep előtt is elkészíthetjük, majd, amikor a vendégek érkeznek, már fogyasztható is, például egy üveg jégbe hűtött pezsgővel, ahogy Ramsay is javasolja, s amivel mélyen egyet tudok érteni.

A krémet sózzuk, borsozzuk, apróra vágott metélőhagymát, magyarul, „snidlinget” adunk hozzá és óvatosan adagolva semmi mással össze nem keverhető illatú szarvasgomba olajjal ízesítjük, illatosítjuk. Ezt követően a krémet szépen kikeverjük. Nagyon könnyű, nagyon elegáns és ízletes, varázsos sajtkrém. Krutonnal, kétszersülttel, de – javaslatom szerint – sajtos rúddal,  sajtos pogácsával, tepertős pogácsával, naannal is remek és persze sok egyébbel. vendlgváró falatnak egyszerű és elbűvölő. Biztos siker!

Padlizsán „kaviár”

A második recept az, amit Erdélyben „vignetta” néven ismernek, a mai Magyarország területén pedig egyszerűsítve, csak „padlizsánkrém”. Nos, eza „vinetta” Ramsay világában „padlizsán kaviár” néven ismert, ám mi, a török hódoltságtól érintett történelmi területen élők tudjuk jól, hogy mindennek a kaviárhoz semmi köze. Mi kell hozzá? Természetesen padlizsán, amiből (tudtad?) dzsem is készíthető, ha éppen olyan kedved van, amiből aztán padlizsán dzsemes félhold is készülhet karácsonyra, de most nem erről lesz szó.

A padlizsánt hosszában félbevágjuk (az étel a „kaviár” elnevezést a magvakról kapta).. A félbevágott padlizsán metszéslapját (így mondják ezt precízen) a kés végével átlósan bemetsszük, majd arra átlósan, ahogy a filmen is látható. Fokhagyma gerezdeket megtisztítunk és hosszában félbevágunk. A padlizsánt (akárcsak egy pirítóst) fokhagymával bedörzsöljük. Rozmaring ágacskákat és kakukkfüvet szúrunk a padlizsánban. Rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, só (jó só). Olíva olajjal permetezzük. A félbevágott padlizsánokat összefordítjuk és alufóliába csavarjuk. Forró sütőben, 200°C hőmérsékleten 35-40 percig sütjük. Ezután a padlizsánokat kivesszük a sütőből és a padlizsán húsát kanállal kikaparjuk (a fűszernövényeket eltávolítjuk). A kikapart padlizsánhúst késsel összeaprítjuk. lábosban olíva olajat hevítünk és beletesszük a padlizsánt. A padlizsánt lassan pirítjuk, majd 30-60 másodperc múltán aprított, friss koriandert és tejfölt adunk hozzá. Frissen facsart citromlével, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Összekeverjük, s már kész is. Akár napokkal karácsony előtt is már elkészíthető. A fsajtkrémmel együtt kínálható. karácsonyra (is) ideális. Jó éátvágyat!

  • Én a magam részéről már igen készülök a karácsonyunkra. Szép és meghitt lesz, örömteli és boldog, aminek akár ezek az ételek is részét képezik.

Csíki Sándor♣