MERFELSZ GÁBOR olyan, akire érdemes figyelni. Érdemes, mert jó, s mert szellemében eltér a borászok többségétől, amivel éppen annyira egzotikus a hazai palettán, amennyire az még érthető és izgalmas, s amennyire az még erősíteni képes a bor és borász ősképzetekből formálódó képét. Merfelsz Gábor egyik boráról, az Agent Provocateur-ről, bő két esztendeje már, hogy írtam.. Érdekes, izgalmas, szexis bort készített akkor, amiről lehetett mit írni, mert tartalmakkal volt tele. Érdekes, izgalmas kulturális asszociációkkal ékesített tartalmakkal.

Tavaly is jártam a borbemutatóján a pastramiról elnevezett étteremben, azonban az nem volt különösebben impresszív, s nem is a borok, inkább a hangulat egésze okán. A Merfelsz borok az ötlet látszólagos kiválósága ellenére sem illettek a máshoz alkalmasabb környezetbe. Idén azonban a hangulat eltaláltan passzolt mindahhoz, amit Merfelsz az én olvasatomban megjelenít, így aztán ezek a szekszárdi borok ebben a komplexitásban már végképp meggyőztek különlegességükről.

  • Rohály Gáborral beszélgetve egyetértettünk, hogy Szekszárd izgalmas, s napjainkban nem ritkán még izgalmasabb is, mint  az eddig etalonként magasló „úthenger Villány”, miközben legalább annyira aktív, mint a sokszínű és innovatív Eger.

Merfelsz Gábor és Rohály Gábor

Merfelsz Gábor mára ennek a  szekszárdi borvidéknek az egyik legkarakteresebb alakjává vált. Szekszárd szerves részének tekinthetjük, azonban mindeközben ki is lóg onnan. Már csak ez okból is érdemes figyelemmel lenni az emberre is és a boraira is. Minden Merfelsz írások egyik kötelező gyakorlataként idézem a honlap „önéletrajzi” sorait, ami betekintést nyújt a múltba is:

„A Merfelsz Pince Kft-t 1999-ben alapítottuk, Merfelsz Gábor és  Arató Krisztina. Merfelsz Gábor szekszárdi  születésű, az apai nagyszülők egy ismert csárdát  vezettek Szekszárd határában és művelték  a hozzátartozó több hektárnyi kadarkát.  Innen a szekszárdi kötődés és a pince  elnevezése is.”

Arató Krisztina, Merfelsz Gábor és Magos Zoltán

A bemutató

A meghívót – ma már szokatlan elegancia! – a posta hozta:

„A Merfelsz pince szeretettel meghívja Önt, Csíki Sándor úr, 2009-es csúcsborainak bemutatására – Tsokoláta és Cabernet Franc. A kóstolót a pince 2009-es pezsgője nyitja, az estet a magyar gasztronómia két jeles képviselője, Jenei Tamás és Magos Zoltán ínyenc falatkákkal teszik teljessé.”

Merfelsz nagyvárosi értelmiségi karakteréhez éppen a Gozsdu udvar, a falakon képekkel díszített Fabrik Art Bár környezete illett leginkább. A helyszín megválasztás ezúttal telitalálat volt.

Barátok: Littvay Imre (100 folk Celsius)  és Merfelsz Gábor

Az ételeket a TV-Paprikából megismert Magos Zoltán és Jenei Tamás készítették. A kávékat a szekszárdi Tóth Sándor barista-bajnok komponálta nagy érzékkel.

Jenei Tamás és Magos Zoltán

Ételek a Tsokoláta bemutatóján (Készítették: Magos Zoltán és Jenei Tamás)

Az aperitív Merfelsz Blanc de Noirs-Pinot Noir 2009 nyerspezsgő, amely egy OEM palackban erjesztett hagyományos készítésű brut, fehér pezsgő.

Blanc de Noirs-Pinot Noir brut 2009 (Merfelsz Pince)

Cabernet Franc és Tsokoláta

A bemutató bor-főszereplői a Cabernet Franc Selection és az egyetlen dűlőből szüretelt 100% merlot szőlőből készített Tsokoláta voltak. Két remek bor, amelyek közül a Tsokoláta megtartotta előkelő pozícióját, mind a Nectar Sexardique válogatásban,  mind tágabb léptékben, miközben a franc már minden szempontból a közelébe ért.  Merlot és Cabernet franc, két nagypolgári fajta Bordeaux városából. Ez illik Merfelszhez, s nem a földszagú Burgundia borai.

A világnak újonnan felmutatott 2009-es borok – tán már nem is borok – nagy testűek, energiával telten robusztusak, erőteljesen csokoládésak, izgalmasan gyümölcsösek. Tannin, sav és alkohol vigyázva őrzött frissességgel ölelkezik harmóniába.  A legszebb emlékezetes magyar vörösborok között vannak.

Merfelsz Pincészet (Szekszárd) Tsokoláta 2009

Csíki Sándor♣