ÖRVENDETESEN SZAPORODNAK a boros rendezvények. Szeptember második hetében – a budavári Borfesztiválhoz is csatlakozva – már egymást érik a lusta nyár utáni izgalmasabbnál izgalmasabb borkóstolók. A Vinoport ezúttal 11 tokaji pincészet borkóstolóját szervezi meg azzal a céllal, hogy Tokaj-hegyalja lösztalajainak borra ható különlegességét is megismertessék. Ez az a kivételes élethelyzet amikor az oktatás és az élvezet a rousseau-i ideák szerinti harmóniában születik világra.

2011. szeptember 7-én a Magyar Borok Házában:

Tizenegy tokaji pincészet tart közös borkóstolót annak érdekében, hogy együtt hívják fel a figyelmet a tokaji löszre. A borfogyasztóknak és a szakmának azon boraik segítségével kívánnak bizonyítani, amelyek alapanyaga ilyen talajtípusról származik. A 2011. szeptember 7-én, a Borfesztivál első napján megrendezésre kerülő kóstolónak a Budai Várban található Magyar Borok Háza ad otthont. Jegyek kizárólag elővételben és korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Alkonyi László neves borszakíró emígyen ír a löszről:

„A lösz olyan Hegyaljának, mint egy családnak a titkos aranytartalék, amiről elfeledkeztek a nagyszülők, s most boldog izgalommal ássák elő az unokák a kertben. A löszös dűlőket sokáig lenézték, lekezelték, s most hirtelen felragyogtak. Éppen csak fel kell ismernünk – együtt. Borásznak és fogyasztónak ugyanis csak összefogva van esélye arra, hogy kiemeljék, s felnyissák a tetejét ennek a veretes kincses ládának.”

Mi a lösz?

Dr. Vitányi Béla geográfus a kóstolóra való felkészülést elősegítendő, így foglalta össze a löszről szóló, tudnivalókat:

„A lösz kőzet! Elsősorban homokliszt szemcsékből áll, ennek mérete 50-120 mikron, melyet a mészkéreg lazán összecementál, fakó sárga színű, egynemű, vízáteresztő, porózus laza kőzet. Szél által felhalmozott poranyagból képződik. Mállás és talajképződés eredményeképpen jó minőségű löszsorozat jön létre számos kultúrnövény talajaként. Ásványi összetétele rendkívül sokféle.”

A kóstoló pincészetei

2011. szeptember 7-én, 16:00-19:00 óra között a Budai Várban, a Szentháromság téren, a Magyar Borok Házában,  Tokaji Lösz Arcai kóstolón a következő pincészetek borait lehet majd megkóstolni: Balassa Bor, Demeter Zoltán, Dorogi Testvérek, Gizella Pince, Hétszőlő, Hímesudvar, Kikelet Pince, Paulay Borház, ifj. Szepsy István, Tokaj Kereskedőház, Zöld Birtok.

(Csíki Sándor)