SVÁJC, ahogy történelme során mindig, most is igyekszik jól járni. Ezért nem is hibáztatható, s még azért sem, hogy elhiszik: ők (mindig) túlélhetik, elszöszmötölgetve a méregdrága egyedi órák, a tejcsokoládék, és a marhakolompok világában, legrosszabb esetben a kiépített alagutak menedékébe bújva.  Wilhelm Tell földjét emlegetve már túlzottan is sok szó esik a svájci frankról (CHF), így hát essen végre szó a svájci francról (CF) és a hegylakók ételéről, amelyről a világ számára alig érthető svájci dialektusban mesélnek.

Pizokel kelkáposztával és szalonnával

A következő videón látható hagyományos svájci étel a Pizokel, amelyben a „kel” a recept hozzávalóinak megjegyzésében ugyan segíthet, ám mégsem a felhasznált kelkáposztára utal.

  • RECEPT: A tésztához liszt, tojás, tej, só és finomra vágott petrezselyem zöldje kell, amit a filmen látható, egyébként ismerős módon készítünk. A kelkáposztát nagyobb darabokra vágjuk, leveleit szétszedjük, néhány percig forró vízben fonnyasztjuk (blansírozzuk), hideg, jeges vízben hűtjük (sokkoljuk). Serpenyőbe húsos szalonnát (speck) teszünk, sütünk. Közben a tésztát forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A serpenyőben sült szalonnához adjuk a kelkáposztát, megforgatjuk, majd a kifőtt tésztát (spaetzle) is és a szalonna zsírjában rövid ideig sütjük. Sör illik hozzá.

Svájci szőlők, borok

Svájcban mintegy 200 féle szőlőt termesztenek, hozzávetőleg 15.000ha területen. A szőlőfajták egy része világszerte ismert, azonban autochton fajták is előfordulnak, mint a Petite Arvine, Amigne, Cornalin és Humagne Rouge. Új nemesítésű fajták a Gamaret, Gamanoir és a Diolinoir. Svájcban a kékszőlők közül legnagyobb területen (4.340ha) a Pinot noir fordul elő, a válsággal összefüggésben említett svájci Cabernet franc alig valamivel több, mint 50ha területen terem.

Svájc, szőlőültetvények a hegyek lábánál

Alpabzug

Az Alpabzug (vagy Alpabfahrt, Alpauffahrt, Almabtrieb) azt az eseményt jelöli, amikor az állatokat az Alpok havasi legelőiről a tél beköszönte előtt a völgyekbe hajtják. Ez Svájcban szeptember hónapban zajlik. Két film is szól erről, amit érdemes megnézni, s talán azon is érdemes elgondolkodni, hogy mi is változott az elmúlt évszázadokban?

  • A hagyományőrző, az állatokat virágokkal feldíszítő, az évezredes pásztorünnepet véresen komolyan ápoló Svájc továbbra is a világ pénzügyi menedéke maradt. A svájciak láthatólag a legnagyobb békességben elvannak a hagyomány és haladás megtalált harmóniájában. Érdemes lenne nekünk is ellesnünk egyet, s mást tőlük.

Csíki Sándor♣