A GÖRÖG SALÁTA (Χωριάτικη σαλάτα, ejtsd: xorjatiki salátá), vagy nyári saláta (θερινή σαλάτα, ejtsd: terini salátá) az éppen csőd szélén táncoló Görögország világszerte jól ismert és népszerű salátája. A szocialista időkben a baráti Bulgáriában, s a Balkánon ennek sopszka változatával ismerkedhettek meg a béketábor turistái, hogy aztán ez a saláta északra hatolva az éttermekben is elterjedjen és a kerti partikra is nagy mennyiségben készüljön.

A görög saláta készítéséhez paradicsom, paprika, uborka, vöröshagyma, szeletelt(!) feta sajt, sóval, oregánóval ízesített kalamata olívabogyó, és jó minőségű görög olíva olaj szükséges. Ezeken felül a kapribogyó, ecet, citromlé, petrezselyem is előfordulhat, azonban itt is, mint oly sok esetben, az eredeti változat gyakran meglepően egyszerű, mint a következő eredeti görög recept is.

Görög saláta (görög recept)

  • Hozzávalók (Υλικά):
  • 1 paradicsom (ντομάτα)
  • 1 uborka (αγγούρι)
  • 1 db feta (κομμάτι φέτα)
  • ½ vöröshagyma (κρεμμύδι)
  • Olajbogyó (Ελιές θρούμπες)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj (κουταλιές ελαιόλαδο)

Elkészítése: A hozzávalókat megtisztítjuk, mossuk, daraboljuk, tálba tesszük, megöntözzük olívaolajjal, hozzáadjuk az olajbogyókat és a fetasajtot, ízlés szerint sózzuk és oregánóval is ízesítjük, hogy teltebb ízű legyen. Ízlésünk szerint hűtjük. Tálaljuk.

  • A görög salátát Jégbe hűtött száraz pezsgővel javaslom fogyasztani.

Coleslow – egy másik egyszerű saláta

Coleslow

A KFC titkos amerikai káposztasaláta receptjéről 2009. augusztusában írtam. A coleslow (ejtsd: kolszló), vagy az USA déli államaiban egyszerűen csak “slaw”, nem más, mint egy nyers káposztából készített, ecettel is ízesített majonézes saláta, amihez vagy kerül más zöldségféle, mint a sárgarépa, uborka, hagyma, vagy gyümölcsök, mint az alma, ananász, vagy nem, vagy reszelnek rá sajtot, vagy nem. A coleslow alapanyag a káposzta, amit már a legrégibb időktől fogyaszt az emberiség, ezért valamiféle előképe bizonyára már az ókorból is előkerülne.

Csíki Sándor♣