A GÖRÖG SALÁTA (Χωριάτικη σαλάτα, ejtsd: xorjatiki salátá), vagy nyári saláta (θερινή σαλάτα, ejtsd: terini salátá) az éppen csőd szélén táncoló Görögország világszerte jól ismert és népszerű salátája. A szocialista időkben a baráti Bulgáriában, s a Balkánon ennek sopszka változatával ismerkedhettek meg a béketábor turistái, hogy aztán ez a saláta északra hatolva az éttermekben is elterjedjen és a kerti partikra is nagy mennyiségben készüljön.
A görög saláta készítéséhez paradicsom, paprika, uborka, vöröshagyma, szeletelt(!) feta sajt, sóval, oregánóval ízesített kalamata olívabogyó, és jó minőségű görög olíva olaj szükséges. Ezeken felül a kapribogyó, ecet, citromlé, petrezselyem is előfordulhat, azonban itt is, mint oly sok esetben, az eredeti változat gyakran meglepően egyszerű, mint a következő eredeti görög recept is.
Görög saláta (görög recept)
- Hozzávalók (Υλικά):
- 1 paradicsom (ντομάτα)
- 1 uborka (αγγούρι)
- 1 db feta (κομμάτι φέτα)
- ½ vöröshagyma (κρεμμύδι)
- Olajbogyó (Ελιές θρούμπες)
- 3-4 evőkanál olívaolaj (κουταλιές ελαιόλαδο)
Elkészítése: A hozzávalókat megtisztítjuk, mossuk, daraboljuk, tálba tesszük, megöntözzük olívaolajjal, hozzáadjuk az olajbogyókat és a fetasajtot, ízlés szerint sózzuk és oregánóval is ízesítjük, hogy teltebb ízű legyen. Ízlésünk szerint hűtjük. Tálaljuk.
- A görög salátát Jégbe hűtött száraz pezsgővel javaslom fogyasztani.
Coleslow – egy másik egyszerű saláta
A KFC titkos amerikai káposztasaláta receptjéről 2009. augusztusában írtam. A coleslow (ejtsd: kolszló), vagy az USA déli államaiban egyszerűen csak “slaw”, nem más, mint egy nyers káposztából készített, ecettel is ízesített majonézes saláta, amihez vagy kerül más zöldségféle, mint a sárgarépa, uborka, hagyma, vagy gyümölcsök, mint az alma, ananász, vagy nem, vagy reszelnek rá sajtot, vagy nem. A coleslow alapanyag a káposzta, amit már a legrégibb időktől fogyaszt az emberiség, ezért valamiféle előképe bizonyára már az ókorból is előkerülne.
Holnap görög saláta lesz a sültcsirke mellé. 🙂
Görög saláta a kedvenc ételem, a vendéglátóiparban tanultam meg, hogyan kell elkészíteni.