A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Külügyminisztériuma és a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma között az EU Tanácsában betöltött lengyel elnökség alatti magyar bort népszerűsítő együttműködésről 2011. június 20-án Martonyi János magyar és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter írt alá szándéknyilatkozatot. E szándéknyilatkozat szerint:

„Figyelembe véve a magyar borászat nagymúltú hagyományait, hivatkozással az évszázados lengyel-magyar barátságra, a felek a következőkben állapodnak meg:”

„A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma nyilatkozik arról, hogy térítésmentesen biztosítja a bort az ünnepi vacsorához valamint a munkaebédhez az állam és kormányfők 2011. szeptember 29-30. között tartandó varsói találkozóján (Keleti Partnerség Csúcs).”

és

„A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma megerősíti azirányú érdeklődését, hogy a lengyel elnökség ideje alatt a 2011 júliusa és decembere között tartandó magas szintű találkozókat kísérő menükben helyet adjon a magyar boroknak.”

Előszó

A gasztronómia diplomáciai szolgálatba állítása a történelem során egyáltalán nem újkeletű fejlemény, és csak üdvözölni lehet, dicsérve mindenki erőfeszítését, aki ezügyben is tett valamit. Bízom benne, hogy a szándéknyilatkozat segíti a hazai borászatot, erősíti barátságunkat és piaci pozícióinkat is. A Varsóba (és Kijevbe) eljuttatott Tokaji szamorodni a legjobb helyekre került, ahová történelmi hagyományaink alapján is csak kerülhetett, miközben ugyanezen hagyományokra alapozva, akad még hely Európában, ahol vélhetőleg szívesen fogadnának hasonló gesztusokat.

Csíki Sándor♣