A VILÁG MINDEN tájáról érkeztek a minták Magyarország legnagyobb, és egyben egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára. Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 12. VinAgora Nemzetközi Borverseny, 2011. június 16-19. között kerül megrendezésre Pécsett, a Corso Hotelben. A borversenyt a világ legelismertebb borversenyei között tartják számon. Olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet és a Borászok Nemzetközi Szövetsége, továbbá a verseny évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének.

501 borminta – 19 országból

A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival, szépségeivel és a magyar borok alkotóival.

  • Az idén Pécs városvezetése és a villányi borvidék közismert borászatainak – Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Pincészet, Sauska Pincészet, Tiffán’s Pincészet – összefogásával gazdag kulturális és gasztronómia programot állítottak össze a szervezők.

A versenyre 501 borminta érkezett, Magyarországgal együtt 19 országból. A külföldi országok közül a legtöbb mintát Brazíliából, Chiléből, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából és küldték. Érkeztek még minták Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Franciaországból, Japánból, Németországból, Olaszországból, Peruból, Portugáliából, Spanyolországból, Tunéziából, Új-Zélandról és Uruguayból.

Nemzetközi bíráló bizottságok

Különlegesség, hogy a késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borokat egyedi összetételű, szakértő bizottság bírálja el, amelynek tagjai e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalattal rendelkeznek. Az eredményeket 42–45 főből álló nemzetközi bíráló bizottság hozza meg.

A bíráló bizottságok külföldi tagjai – Anglia, Belgium, Brazília, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Kanada, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia és Uruguay – érkeznek. A zsűri összetétele biztosítja a hagyományos európai borszakmai szempontok és a piac- és fogyasztóorientált angolszász szemlélet érvényesülését (többgenerációs európai bortermelők és Master of Wine bírálók).

A zsűri elnöke: dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár. A borserseny igazgatója: Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő -és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Média zsűri

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozza döntéseit. A média zsűriben olyan újságírók, médiaszemélyiségek, művészek vesznek részt, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté, vagy olyanok, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

A borok értékelése a VinAgora által fejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével történik.

Boscolo, 2011. július 2

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2011. július 2-án, Budapesten, a New York Palotában, a Boscolo Kongresszusi Központban kerül sor. A díjátadást követően a 4. VinAgora Borgála keretében a nagyközönség is megismerkedhet a borversenyre nevezett borokkal és a zsűri által alkotott szakértő véleményekkel.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 20. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2011. szeptember 7.-11. között a Budai Várban.

A borverseny zsűrijéről

A VinAgora Borverseny zsűrije idén is nagyszerű, tapasztalt, elismert szakemberekből áll. Íme néhány kiemelt bíráló (Forrás: VinAgora honlapja):

Juliano Perin Brazíliából érkezik, hogy eleget tegyen a borverseny meghívásának. Nagyszerű szakember, örülünk, hogy magával hozza egy távoli kontinensről szerzett szakmai tapasztalatait.

Maria de Fátima Teixeira
az édes borok, borkülönlegességek nemzetközileg elismert szakértője Portugáliából.

Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, foodstylist. Rendszeresen publikál a Borigo, a Magyar Konyha, az IPM, s más magazinokban, időszaki boros kiadványokban. A magyar uniós elnökség hivatalos gasztrobloggere. A bor és étel párok szakértője.

Gazda Albert újságíró, az Index.hu lapszerkesztője. Borról a 90-es évek közepe óta ír, témába vágó cikkei a Kurírban, a Magyar Hírlapban, a Világgazdaságban jelentek meg. Társszerzője volt több boros könyvnek, ezek közül a Borembereket tartja a legfontosabbnak.

Dr. Kosárka József magyar és mexikói borakadémikus, a perui sommelier szövetség tagja. Nemzetközi borversenyeken zsűrizett Mexikóban, Peruban, Chilében, Argentínában, Ausztriában és Magyarországon. A limai Instituto del Vino vendégprofesszora volt, Magyarország nagyköveteként tevékenykedett Mexikóban, Peruban és Chilében.

Romsics László 1995 óta a Törley Pezsgőpincészet főborászaként dolgozik. Londonban diplomát szerezett a Wine and Spirit Education Trust-nál, így nemzetközi borakadémikus lett. Jelenleg az Institute of Masters of Wine iskola hallgatója, jelenleg a Wine an Spirit Education Trust hazai oktatója.

Roberto Zironi az olasz Udine Egyetem professzora, a borászati tanszék vezetője, aki a világszerte alkalmazott flotációs musttisztítást is kifejlesztette.

Elisabeth Gabay a borverseny Master of Wine képesítéssel rendelkező angol bírálója.

David Henault a Champagne borvidékről érkezik, ahol az egyik legismertebb pincészet, a Nicolas Feuillatte főborászaként dolgozik hosszú évek óta. A fehér borok és pezsgők avatott szakembere.

Demeter N. Endre szőlész-borász a Tokaji borvidéken, Mádon gazdálkodik. A Demetervin pincészetet vezeti, egyben az Origo Borbandi blogját is jegyzi.

Lamport József a Törley Pezsgőpincészetnél kezdte pályafutását vörösbor technológusként. Ma magyarország egyik legismertebb pincészete, a Thummerer Pince főborászaként dolgozik, ahol munkáját folyamatos siker övezi.

Balla Géza a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem szőlészeti és borászati tanszék vezetője. Több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a szakmában. Az évek folyamán számos bel- és külföldi szakmai folyóiratban, valamint könyvben jelentek meg munkássága eredményei.

Dr. Kerényi Zoltán borászati és mezőgazdasági kémiai analitikában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember. Fő kutatási területei: a borok illékony aromaanyagainak műszeres és érzékszervi nyomon követése, a borhibák és betegségek keletkezésének, azonosításának és gyógyításának lehetőségei.

Estela de Frutos borász szakmérnökként végzett. Az Uruguay-i Szőlő- és Borkultúra Intézet fejlesztési és promóciós szaktanácsadójaként dolgozik, valamint számos borászat szaktanácsadója.

Iványi Emese a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet marketing ügyeivel foglalkozik. A Pécsi Tudományegyetem Szőlész – borász szakán bormarketinget és borkóstolást oktat. Rendszeresen bírál régiós borversenyeken és pár éve nemzetközi borversenyeken is.

Kvassay Levente borász korunk modern technológiáját próbálja ötvözni az ősi öntörvényű szabályokkal, törekszik a lendületes, dinamikus borok megalkotására, valamint tiszta, nagyon direkt módon a szőlőt visszaadó borok készítésére.

Antonius Petrus Kolsteeg az első diákok közt volt, aki borászatot tanult Hollandiában. Később a Dutch Wine Academy and the Dutch Academy for Gastronomy professzora lett. 40 éve dolgozik a borkereskedelemben, emellett több mint 25 éve bírál nemzetközi borversenyeken a világ minden táján.

Maria Tzitzi az Athéni Egyetemen végzett kémikusként. Laboratóriumában borász és kémikus szaktanácsadóként dolgozik. Tíz éves szakoktatói tapasztalattal rendelkezik, emellett rendszeresen bírál nemzetközi borversenyeken a világ minden táján.

Gál József élelmiszeripari mérnökként végzett. Az ország egyik legismertebb borvidékén, Villányban dolgozik a Csányi Pincészetnél, mint vezérigazgató helyettes. Legfontosabb feladata a pincészet szakmai felügyelete.

Günzer Tamás mezőgazdasági mérnökként végzett. A borászatnak generációk óta nagy hagyománya van családjában, borai már a határokon kívül is ismertek.

Melecky Tibor felvidéki borász családban nevelkedett. Pozsonyban,  az ország legismertebb vinotékájában  szaktanácsadóként tevékenykedett. Jelenleg a Strekov 1075 borászatban résztulajdonos és borász.  Borbírálói szakképzettségéből kifolyólag  számos hazai és nemzetközi borverseny bírál.

Polgár Zoltán kertészmérnökként végzett. Jelenleg saját családi pincészetét irányítja. Borai rendszeresen nyernek nem csak hazai versenyeken. 1996-ban az Év Bortermelőjévé választották.

Julij Nemanic az egyetemen való oktatás mellett az országos borászati laboratóriumban laborvezető helyettesként dolgozik Szlovéniában. Rendszeresen bírál a nagy nemzetközi borversenyeken, egyik könyve pedig elnyerte a »Gourmand world cookbook awaards díját.

Ralf Anselmann urat testvérével együtt 2010-ben az Év Bortermelőjévé választották Németországban. Fáradhatatlanul, kitűnően bírálja az édes borokat akár több napon keresztül.

Dr. Zilai János ügyvédként dolgozik Budapesten, egyebek mellett több borászati szervezet jogi ügyeit intézve (Magyar Bor Akadémia,  Magyar Szőlő- és Borkultúra Alapítvány). A 2002-ben megjelent „Bor és mítosz” című könyvével 2003-ban elnyerte az OIV „Történelem, Irodalom és Szépművészetek Díját”.

Ghislain K.-Laflamme ügyvéd úr 18 éven át irányította Québec-ben (Kanada) azt a szervezetet, amely az alkoholos italok felügyeletéért és szabályozásáért felel. 5 éve a kanadai Sélections Mondiales des Vins Canada borok és párlatok nemzetközi versenyének elnöke.

A Borverseny elnöksége:

A verseny igazgatója: Zilai Zoltán ügyvezető igazgató- Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft., borász, az OIV-ben delegált magyar szakértő,VINOFED alelnöke
A verseny elnöke: Dr. Kállay Miklós egyetemi tanár, borászati tanszékvezető – BCE ÉTK Borászati Tanszék
A verseny analitikai szakértője: Dr. Kerényi Zoltán tudományos főmunkatárs – BCE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet
A verseny jogi szakértője: Dr. Zilai János – ügyvéd