A MERCEDES szalonba Hovány Márton hívott meg vacsorázni, ahogy legalább százunkat. Hovány Márton, „Marci” jól ismert személyiség a hazai autókereskedők világában. Idestova húsz esztendeje már, hogy az országban az elsők között lett márkakereskedő. Aztán sikerek és hullámvölgyek követték agymást sűrű egymásutánban a legkülönbözőbb autómárkáknál, ahogy az ma már szintén természetes ebben az iparágban is.  Marci mindezek mellett él, virul, tervez, s vacsorát rendez. S, nem is akármilyent.

A szalonhoz este hét órakor érkeztünk. Még kevesen voltak, s csak a következő negyedórában érkezik a vendégek többsége. Örömmel fedeztem fel Frittmann Jánost és lányát, így a kötetlen program indítása már nem is okozhatott gondot. A Rajnai rizlinget kóstoltuk először, majd az Ezerjót kétféle kivitelben is, az Irsai Olivért, egy remek habzóbort, némi Cserszegit. Nagyjából ennyit. A vörösborokkal való ismerkedést meghagytuk a vacsorára.

Vacsora előtt Hovány Márton köszöntötte a vendégeket, majd a legújabb Mercedes modellekről esett szó.

A vacsora

  • Répás barna kenyér, medvehagymás vajjal

Dekoratív tálalás, és a medvehagymás vaj trendi, szezonális és ráadásul még ízletes is. A vajak zöldfűszerekkel való keverése a 20. század elején jött igazán divatba, többek között olyan szakácsnagyságok hatására, mint August Escoffier. Egyszerű ötlet, egyszerű elkészítés, kár lett volna kihagyni.

  • Libamáj paté aszúzselével, balzsamos málnával, salátával

A libamáj és a Tokaji aszú klasszikus kombináció és a máj valóban kiválóan készült, ragyogó textúrájú és ízű lett. (A vendégek között akadt, aki élete legjobb libamájának nevezte.) A málna méltán érdemelne több figyelmet a honi gasztronómiában is. A balzsamecet jól áll neki. A saláta (céklalevél, jégsaláta) csendes statiszta szerepben fogyott a pohárból.

  • Édesburgonya krémleves zsályás kecskesajt habbal

Az édesburgonya krémleves kellemesen selymes és harmonikus volt. A habok már/még divatjukat élik a magas gasztronómiában és a levesek környékén is gyakran találkozhatunk velük. Ezek itt afféle dekoratív ízfelhők. Jól készítve ízük, s csekély illatuk is lehet. Itt érezhető, s kellemes zsálya íz keveredett a kecskesajt jellegzetes és felismerhető ízeivel. Az édesburgonya cseppet sem meglepő, behízelgően édeskés íze mellé kellett a hab kínálta másság.

  • Olivában konfitált fogasfilé sóskamártással, fényezett karalábéval

A konfitálás a halak körnékén ugyan nem elképzelhetetlen, de nem is szükségszerű, s a terjedésére sem számítok. Annál izgalmasabb  volt a karalábé, amivel szerencsére egyre gyakrabban lehet találkozni magukra valamit is adó éttermek étlapján, s külön öröm volt a sóskával való kombinálása. Könnyű, kellemes étel.

  • Citrom sorbet

A főétel előtt citrom sorbet, vagyis sörbet, következett. Régi találmány ez, s az Atlasz hegység havából az arabok éppúgy készítették, mint a rómaiak az Alpokban gyűjtött hóból. A név a török şerbet szóból, de legalább annyira az ital jelentésű arab sharbāt szóból származik. Gyakran, mint itt is, a főétel előtt szolgálják fel, amivel a a cél leginkább a ízlelés felkészítése az új élményekre. Szerepeltetésével mélyen egyetértek.

  • Rose kacsamell és omlós kacsacomb filé paszternák pürével, vajas zöldségekkel, vargánya ropogóssal és jus-vel

Barokkos, remek jó főétel került elénk. A húsok jól készültek, a paszternák püré is illett az ételhez, s a burgonyapürénél mégis elegánsabb volt, a vargánya ropogós pedig különösen ízletes, s valóban ropogós lett. A pecsenyelé (jus) kellett az egyébként szaftos húsokhoz.

  • „Rákóczi” túrós lepény aranymazsola coulis-val és tejföl habbal

Rákóczi túrós ügyben már az uniós elnökség díszvacsorái kapcsán is volt módom értekezni. A Rákóczi túrós lepény a dobostortával, somlói galuskával együtt emlegetett emblematikus sütemény, amely a készítőjéről, Rákóczi János mesterszakácsról kapta a nevét. Már az 1930-as évek óta népszerű és kedvelt édesség. Receptje a Magyar Szakács 1937. decemberi számában jelent meg először. A Rákóczi túrós lepény nemzetközi ismertséget az ötven évvel ezelőtti brüsszeli világkiállításon (1958) szerzett, ahol történetesen Rákóczi János vezette a világkiállítás magyar konyháját. A vacsora lepénye a klasszikus hagyományokat követte, leszámítva a tejföl habot és a mazsola coulis-t.

A torta

Nincs születésnap torta nélkül. A Mercedes szalon negyedik születésnapjára is készült torta, amit  többek között Ingo Fröhlich a Mercedes-Benz Hungária ügyvezetője (a képen balról), valamint az S-osztály, a Maybach, a Guard és az SLS típusú gépkocsik gyártását végző részleg korábbi vezetője, februártól pedig a kecskeméti Mercedes-Benz gyár első embere, Frank Klein  vágott fel (a képen jobbról).

  • Meglehetős tapasztalatim vannak márkaképviseletek külföldi (és magyar) vezetőinek stílusát illetően is, így bátran merem mondani, hogy a Stuttgartból érkezett Ingo Fröhlich egyike a legszimpatikusabbaknak, akiket csak sorsuk az elmúlt két évtizedben hazánk földjére vetett. Jó és biztató jel ez a Mercedes-Benz magyarországi jelenlétére nézve, ahogy az is, hogy a gyár élére éppen Frank Klein került.

Bor és pálinka

A vacsora borait Frittmann János hozta. A vacsora fogásaihoz is az ő borait szolgálták fel régen látott nagyszerű étel-bor párokat alkotva. A Duna borrégió  szolgál meglepetésekkel a tekintetben is, hogy milyen könnyen találni, találkozni olyan jó minőségű borokkal is, amelyek ételeinkhez jól illenek. A főételhez Frittmann János Cabernet franc-ja került felszolgálásra. Kimagaslóan kedves gyümölcsös bor, nagy testtel, jó struktúrával és szimpatikusan arányosságra törekvő filozófiával. Sem a tannin, sem az alkohol nem nyomja el a szőlő eredendő gyümölcsösségét. Figyelemre méltó, nagy bor. A fehér borok könnyedsége, szárnyaló gyümölcsössége, illatai ugyancsak méltán kedveltek. Frittmann János borai bizony igen jók.

Az est pálinkája a Kecskeméti Pajor Pálinka volt. A barackpálinka a klasszikus illatok, zamatok felelevenedése – magasabb színvonalon.

A szakácsok

A képen balról haladva a következők láthatók: Volenter István, Kocsonya Kálmán, Kostyál Gábor, Garaczi Zoltán, jobb szélen Prohászka Béla, s a mögötte lévők, akiket sajnos nem látni, Ambrus Gyögy és Doktor Zoltán (cukrász). Szép munkát végeztek.

A házigazda

Mire az írás végére értem, észre kellett vennem, hogy éppen a házigazdáról egy árva fotót sem készítettem. Gondoltam pótolom a honlapról. Aztán a kép mellé találtam egy ide is illő riportot, amelyből kiderül, hogy a Mercedes szalonban  volt már bál is, mivel, ahogy Hovány Márton mondja: „Nagyon szeretek bált szervezni… Alapvetően mindig az motivál, hogy adjunk valami pluszt az ügyfeleinknek. Szeretek velük találkozni a bálon, koccintani, kicsit fesztelenebb hangulatban beszélgetni. Számomra az a legnagyobb élmény, ha látom, hogy élvezik a vendégek az összejövetelt, amit sok munkával megszerveztünk.”

Az első fotó 111 esztendővel ezelőtt készült. A fekete-fehér képen  látható kedves arcú kislány neve Mercedes Jellinek. Ő a Mercedes márka névadója. 90 évvel később, amikor ez a márkakereskedés még alig volt több, mint egy álom. Hovány Márton a lányát már Mercédesznek kereszteli el. Az élet így ír történeteket.

Csíki Sándor♣