BRÜSSZELBŐL kaptam a hírt: „Civil kezdeményezés alapján a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet közreműködésével indult el egy borkóstóló sorozat Brüsszelben. A hat hónapon keresztül minden hónapban más régió borait bemutató rendezvényen a régió borászai segítenek megismerkedni a helyi borokkal.” Így aztán ez a kezdeményezés kényegében tükörképe a hazai uniós elnökség borrégió koncepciójának, amelynek során minden étkezést, vacsorát valamely borrégió „fogad örökbe”. A szervezők, Vértes Gergely és Lipthay Zsófia kerestek meg azzal, hogy adjak hírt a rendezvényeikről, amit meg is teszek.
A februári alkalommal a Balaton borrégiót Konyári Borbála, Laposa Zsófia, Laposa Bence, Baranyai Péter és Szeremley László, képviselték Brüsszelben.
- A borsor:
- Garamvári: Blanc fleur extra dry
- Laposa: Rizling2
- Figula: Sáfránykert OlaszRizling 2009
- Légli: Gesztenyés Rajnai Rizling 2008
- Szászi E.: Szt-Gyögyhegyi Szürkebarát 2008 fsz.
- Bujdosó: Altanus 2008/ fehér
- Jásdi: Ranolder /fehér
- Kreinbacher: Nagy – Somlói Öreg tőkék 2007
- Tornai: grófi Hárslevelű 2007
- Ikon: Rosé 2010
- Garamvári: Pinot noir 2008
- Konyári Kékfrankos 2009
- Szeremley: Zeus 2002 édes
A következő képen balról jobbra: Dákai Zsuzsanna, Laposa Bence, Szeremley László, Laposa Zsófia, Konyári Borbála, Baranyai Péter, Vértes Gergely és Lipthay Zsófia láthatók.
- Hmm, némi, a pogácsa egysíkú világán túlmutató, kiteljesedettebb gasztronómia is előnyére válna a kóstolónak. Akadnak magyar szakácsok Brüsszelben, akikről sejtem, hogy segítenének, s ha arra járok, magam is szívesen közreműködöm.
Csíki Sándor♣
Egyetértek kedves Sándor, hogy ekkora „borsor” ízsemlegesítő falatkák nélkül már nem érzékelhető/értékelhető. Arról nem is beszélve, hogy az ember gyomra nem teflon-bevonatú 🙂
Köszönöm a tanácsot…de természetesen a pogácsánál már így is több ízsemlegesítő falatkánk volt.
Hmm, annyit eu-ettél már, Sándor, éppen ideje volt egy kis nélkülözésnek… 🙂