A NAGY FURMINT FEBRUÁR kóstolót 2011. február 10-én második alkalommal rendezték meg Budapesten, ezúttal a Vajdahunyadvárban található Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A szervező, Vinoport.hu meghívását több mint ötven pincészet fogadta el, hogy a helyszínen mutassa be a közönségnek furmintjait. „Nagyot léptünk előre tavaly óta, idén már nem csak néhány termelő, de egy sokkal szélesebb kör tudja, miről is szól a Furmint Február” – mondta el Kézdy Dániel, a koncepció ötletgazdája.

„A Furmint Február nem csak egy kóstoló, de egy komplex rendezvénysorozat, amelyhez borkereskedők, éttermesek és sok más szakmai partner csatlakozott, hogy együtt irányítsák a figyelmet a szőlőfajtából készült borokra ebben a csendes téli hónapban.”

A Furmint Február partneri köre jelentősen bővült 2011-ben. Ennek köszönhető például, hogy az olyan nagykereskedelmi partnerek segítségével, mint a Bor és Más, a Bortársaság, a Monarchia, a Terroir Club, a Veritas és a Zwack Izabella Borkereskedés, sok étteremben kaphatóak a hónap folyamán furmintok pohárra, így nem szükséges egy egész palackot vásárolni kóstolásukhoz, sőt egy vacsorához, de akár egy fogáshoz is többféle furmint megízlelhető.

„A Nagy Furmint Február kóstoló tulajdonképpen hab a tortán az egész programsorozat szempontjából. Ez egy olyan csúcsrendezvény, amelynek a célja, hogy általa rácsodálkozhassunk a furmintból készített borok sokszínűségére és kiemelkedően magas minőségére. Ez az este a jelenlévők számára lehetővé tette, hogy öntudatunk a maga legtermészetesebb formájában, az öröm és a sikerélmény által ölthessen testet, hogy azt érezhessük, jó, hogy itt élünk” – foglalta össze benyomását a kóstolóval kapcsolatban Tóth Adrienn a Vinoport.hu főszerkesztője.

A Furmint Február további programjairól az alábbi  logóra kattintva tájékozódhat:

Függelék

  • A furmint sokszínűsége teljes pompájában kiteljesedett. Ahány bor, annyiféle volt. Ásványosabb, gyümölcsösebb, fajélesztős, vadélsztős, zöld, biodinamikus, hazai és határon túli, kimagasló és közepes, vastag, s vékony, gömbölyű és érdes.
  • A furmint ételeink mellé is kiválóan alkalmas. Beszélgetés ünnepi borának, vagy akár csak fröccsnek, meleg nyári napon, a furminthoz bátran fordulhatunk, mert a furmintok sokfélesége az ételek sokféleségében társra talál, s fordítva.
  • Őszintén gratulálok a a vinoport csapatának a Furmint Február ötletéhez és a Nagy Furmint Kóstoló szervezésének színvonalához. A Furmint Február jó példával szolgál előttem is a 2011. augusztus huszonhetedikére meghirdetett II. Nemzeti Gulyás Nap szervezésénél.

Csíki Sándor♣