A RÁNTOTT GOMBA klasszikus társai a párolt rizs és a tatárokról elnevezett tartármártás (Sauce tartare). A hasábburgonya térhódításával sokaknak már a rántott gomba is ezzel az „igazi”. Én azonban a hasábburgonya rántott gomba párossal megbarátkozni nem tudok, ám valami új kipróbálására még hajlandó vagyok. Így készült el a gomba tönkjéből a gombamártás, amit citromos nápolyi tésztával kevertem össze, s ehhez került a rántott gomba. A rántott gomba, gombával jó néhány iratlan szabályt áthág, ám az eredmény mégis megéri.

Rántott gomba, gombával (recept)

A gomba tönkjét megtisztítjuk, felvágjuk, és hagymával, serpenyőben, olajon pírítjuk aranybarnára. Sózzuk, borsozzuk (esetleg rozmaringot, kakukkfüvet adunk hozzá) és tejszínnel, mascarponéval, tejföllel, vagy ezek kedvünk szerinti arányú kombinációjával gombás mártás készítünk. Ha sűrű lenne, kevés víz, vagy fehérbor hozzáadásával hígíthatjuk. Pár csepp citromlé is kerülhet bele.

A gombás mártáshoz adjuk az aznapi hangulatunk és a fellelhető választék alapján kiválasztott, bő vízben al dente megfőzött tésztát, és a tésztát, összekeverve a gombás mártással, 2-3 precig kis lángon együtt melegítjük. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.

Az étel már így is készen van, fogyasztható, azonban a gombák kalapjai ebben az esetben még további feldolgozásra várnak, ami nem más, mint a rántott gomba elkészítése. (Igazából a tészta és a gomba elkészítése egyidejűleg történik így egyszerre is készül el.)

Csíki Sándor♣