JÓL ÖSSZEVÁLOGATOTT borok, melyekkel a konyha is igyekezett lépést tartani. Így jellemezhetnénk a magyar elnökség első munkaebédjét a gasztronómia szemszögéből. A magyar uniós elnökség minden egyes rendezvényének valamely magyar borrégió az örökbefogadója. Az első eseményen az Észak-Magyarországi borrégió borai jelentek meg.

A borok kiválasztásában a kimagasló minőség mellett szempont volt az is, hogy a borok az ételekkel jól párosíthatók legyenek. A gasztronómiai kiválóság mellett pedig engedjenek betekintést hazánk szőlőtermesztési, borászati kultúrájába. Az Észak-Magyarországi borrégióról, történelméről, földrajzáról, geológiájáról, szőlőműveléséről, hagyományairól az elmúlt évszázadok során magyar és külhoni szerzők sokasága szólt. Különösen a legismertebb magyar bortermelő vidékről a különállóan is tárgyalható Tokaj-Hegyaljáról, ám – az Egri bikavérnek köszönhetően –  ismertségben alig marad el tőle Eger.

Az ételek az előzetesen kiválasztott borokhoz komponálódtak. A január hetedikei munkaebéd borait három neves magyar borász, Árvay János (Tokaj), Szepsy István (Tokaj) és Thummerer Vilmos (Eger) adja.

A munkaebéd borai és ételei

1) A bor: Tokaji „Pecsár” furmint 2009 (Árvay János, Tokaj)

  • A bor közép aranyszínű, illatában érett birsalma, vilmoskörte, citromfű, melyhez mineralitás társul kevés füsttel fűszerezve. A száraz furmintok csodálatos sokszínűsége gazdag lehetőséget kínál az ételválasztáshoz. A citrusosságra, birsre rímelve az előétel „Citrusos pulykamell érmék ropogós zeller szirmokkal” volt. Sem nem meglepő, sem nem meghökkentő fogás, azonban a borhoz illett, s segítette a segítségre aligha szoruló furmintot, melyet joggal tekintünk Tokaj elismerésre méltó száraz fehér borának.

2) A bor: ()

  • Az előételt a „Póréhagymás burgonyakrémleves füstölt marhanyelvvel” fogás követte. A leveshez ugyan bor külön nem került felszolgálásra, azonban az előételhez szervírozott furmint a leveshez is megfelelő, sőt még megfelelőbb, mint az előételhez. A burgonyakrémleves egyébként, póréhagymával, vagy póréhagyma nélkül, de leginkább a levesbetéttől, ebben az esetben a füstölt marhanyelvtől nyert egyéni karaktert.

3) A bor: Vili Papa Cuvée 2006 (Thummerer Vilmos, Eger)

  • Extrém sötét, rubin szín, igen intenzív illat, gyümölcsösség, fűszeres íz jellemzi, ezt a bort, amelyben jelentős extrakt édesség is mutatkozik. Az italhoz méltó alapanyagnak számít a borjúszűz, melyhez az évszaknak megfelelően, köményes cékla és csicsókás kelbimbó levélkék kerültek köretnek. Egészséges, korszerű alapanyagok egy pazar csúcsborral összekóstolva.

4) A bor: Tokaji Szepsy Cuvée 2007 (Szepsy István)

  • Szepsy István Tokaji borai többek között Gordon Ramsay és Heston Blumenthal Michelin csillagos éttermében is az itallapon szerepelnek. Ezt a borát a klasszikus tokaji arányok (30% furmint, 40% hárslevelű, 30% sárgamuskotály) jellemzik a  szőlő saját élesztőivel, hosszan erjesztve. Muskotályos, magas alkoholtartalmú bor szép savakkal és egyedülálló mineralitással. A borhoz aranymazsolás túrófelfújtat szolgáltak fel. A hazai konyhában népszerű túróból készülő felfújt összetevői a túró, cukor, mazsola, tojás, némi liszt, csipetnyi só, ízlés szerint más fűszerek, mint a karácsony illatát idéző fahéj, s szegfűszeg.  Frissen melegen tálalva kínáljuk, porcukorral megszórva. Tokaj édes borai szinte minden desszertet új fénybe öltöztetnek. Ezt tették a túrófelfújttal is.

Utószó

Összességében ez a munkaebéd semmi különlegeset, különösképpen pedig semmi fényűzőt nem hozott, ám nem is ez volt a célja. Az volt, aminek készült, a tárgyalások, a munka közben a Parlamentben elfogyasztott ebéd. Jól összeválogatott szép borok kerültek az asztalra és a konyha is igyekezett lépést tartani. Főpróbának megfelelő.

Egy hét múlva, január 13-án már egy díszvacsora leírása következik. A vendéglátó borrégió továbbra is az Észak-Magyarországi marad. A borok nem változnak, az ételek és az elvárások azonban igen.

Csíki Sándor♣

© Fotók: Bakos Zoltán (studiobakos)