MAGYARORSZÁG 2011 első félévi uniós elnöksége kivételes lehetőséget nyújt a magyar borkultúra és gasztronómia koncentrált bemutatására. Összesen 260 elnökségi esemény, találkozók és munkaértekezletek kínálnak alkalmat arra, hogy a vendégeknek magyar borokat szolgáljanak fel. Olyan vendégeknek is, akik eddig talán még soha nem találkoztak magyar borral. Eljött tehát a pillanat, hogy a bor és a hozzá kapcsolódó gasztronómia is végre méltó s látható helyen szerepeljen a magyar diplomáciában.

Borok s ételek

Az EU-elnökség gasztronómiai rendezvényeinek gerincét a borok adják, melyek kiválasztása nagy alapossággal, s a hozzáértők széles körének bevonásával, szigorú szakmai szempontok szerint történt. A válogatás során a bort nem csupán önmagában ítélték meg, hanem az is lényeges szemponttá lépett elő, hogy vajon mennyire képesek ételekkel, ételsorokkal harmonizálva helytállni.

A cél az volt, hogy a borhoz készített ételek, a catering tükrözze a magyar gasztronómia jellegzetességeit, a 21. századi magyar konyhát, annak megújulási törekvéseit. Hogy ez valóban méltó és rendezvényről-rendezvényre magas színvonalon történjék, arról Gál Helga sommelier és Ruprecht László gasztronómiai tanácsadó gondoskodik. Az már most biztos, hogy a jó borok mellé igen jól elkészített és izgalmas ételeket kell adni ahhoz, hogy a vendégekre mély benyomást tegyenek. A jó ételekhez pedig jó, a mai és régi irányzatoknak is megfelelően leginkább regionális alapanyagok szükségesek.

Borrégiók s borászok

A rendezvényeken felszolgálásra kerülő borokat a zsűri 2010. november 9-11 között, borrégiónként válogatta ki. A bor kiemelt szerepe abban a központi gondolatban is testet ölt, miszerint a borrégiók„vendégül látják” az elnökség rendezvényeit.

A díszvacsorák koreográfiája

A jelesebb rendezvényeken felszolgált borokat az elnökségi sommelier, Gál Helga mutatja be a díszvacsorák elején. Ő az, aki a vendégeket az adott tájegység, borrégió gasztronómiai sajátosságaival is megismerteti. A terveknek megfelelően az elmondottak röviden ugyan, de szerepelnek a vendégek számára kiosztott borlapokon is. Külön előny, hogy a jövő félévben egyes brüsszeli kiemelt európai uniós eseményeken is magyar borokat szolgálnak majd fel, s persze a pálinka sem marad el.

A borok kiválasztásáról és a tervekről még igen hosszan lehetne beszélni, azonban a következő fél esztendőben lesz még bőven alkalom szép borokról, jó ételekről s majd a vendégekről is szólni. Legalább 35 eseményről számolok be, Gál Helga sommelier s Ruprecht László gasztronómiai tanácsadó elképzelésit is bemutatom, és persze a magam mondandója, véleménye sem marad majd el. Úgyhogy lesz miről írni, bőséggel.

  • Az első rendezvény 2011. január 7-én lesz, amikor az Észak-Magyarország borrégió a Magyar Kormány és az Európai Bizottság munkaebédjén mutatkozik be.

Csíki Sándor♣