AZ ÚJ MAGYAR gasztronómia minőséget felvállaló és létrehozó első képviselői legnagyobb számban a borászok közül kerültek ki. Új, minőségi borkultúra támadt fel az előző évtizedek romjaiból. Nagy tehetségű borászok kerültek és kerülnek a figyelem középpontjába borvidékek formálódnak, s ébrednek hosszú álmukból, s példájukat is követve jelenik meg a szakácsoknak is egy új nemzedéke. Az újjászületett magyar minőségi borászat mellé így társult újjászülető magyar konyha.

A bor és az étel, e kettő kultúrája már a gasztronómia kialakulásának kezdeteitől híven jellemez egy népet, nemzetet. A világ, így Európa színes térképét akár az illatok, az ételek illatai alapján is megrajzolhatnánk. A gasztronómia mindezzel egyidejűleg magunk megmutatásának s a diplomáciának is az egyik legszebb, legemberibb eszköze, amire minden korból akadnak szép példák. Az EU-elnökség rendezvényeihez kapcsolódó gondolat, miszerint minden vacsorát egy-egy borrégió „fogad örökbe”, így kerül tágabb történelmi összefüggésbe, így töltődik fel újabb szimbolikus tartalmakkal.

A gasztronómiánk mi vagyunk

Az egyes országokra jellemző gasztronómia kialakulása és formálódása alapvetően két tényező, a történelem és a földrajz együtteshatásának eredménye. E két kulcselem határozza meg, hogy milyen növények és állatok fordulnak elő, milyen tartósítási eljárásokat alkalmaznak, s az ízek, illatok, zamatok, színek, textúrák, technológiák, ismeretek és hiedelmek miféle mintázata, ritmusa lesz uralkodóan jellemző egy adott régióra.

A történelem és a földrajz mellett számos társadalmi, kulturális, vallási, gazdasági, politikai, jogi, ökológiai és technológiai faktor is formálja a borászatot, konyhaművészetet, az étkezési szokásokat és hagyományokat, vagyis mindazt, melynek végeredménye az adott korra jellemző, az érintett közösség számára fejlődésében is felismerhető és elfogadott gasztronómiai anyanyelv.

  • Hazánk történelmileg kialakult és kisebb közösségeit nagyobb szellemi egységbe szervező gasztronómiai anyanyelvét összefoglalóan magyar gasztronómia névvel különböztetjük meg más nemzetek hasonló módon szerveződő gasztronómiájától. Így aztán, amikor a jó evés és jó ivás tudományát, a gasztronómiánkat megmutatjuk, legbelsőbb lényegünkből is megmutatunk valamit.

Appendix

Krúdy Gyula hőse így beszél a Nyugatban 1927-ben megjelent egyik írásban:

„Tudja, János – mondta a pörköltcsont szopogatása közben -, én az osztrigát is szeretem, de ma ilyen fura gusztusom van, hogy olyan ételeket egyek, mint amilyen ételekkel valahol, valamerre, valaki táplálkozni szokott, hogy annak az embernek a helyébe képzeljem magam”

Az EU-elnökség rendezvényei kiváló lehetőséget nyújtanak magunk megismertetésére, boraink ételeink értékeinek felmutatására, a fehér asztal diplomáciára. Az uniós elnökség 260 rendezvénye lehetőséget ad a résztvevő vendégeknek arra is, hogy az étkezés, a borok s a hozzá társuló ételek révén egy kicsit a mi helyünkbe képzelje magát.

Csíki Sándor♣