AHOGY ARRA MÁR akár tavaly is fogadni lehetett volna, 2010-ben Légli Ottó lett az év borásza (bortermelője). S ahogy arra már akár idén is fogadni lehet, jövőre Vida Péter lesz az év borásza, hacsak a Magyar Bor Akadémiát meg nem szállja valamiféle férfias lovagiasság. Mint látjuk szép csendesen, a maguk medrében maradva, különösebb izgalmak nélkül zajlanak ezek az „Év bortermelője” (borásza) választások. Ismerjük a teljesítményeket, tudjuk, hogy ki nem volt még díjazott, így aztán némi előszobáztatás után, de előbb, vagy utóbb a jó tényleg elnyeri méltó jutalmát.

Ebben legalább a Magyar Bor Akadémia berkein belül bizton számítani lehet, s higyjük el, ebben a kiszámíthatóságban érték van, még ha gyakorta nem is becsüljük kellőképpen. Legalább akkora érték van benne, mint a jó borászok kiszámíthatóan magas színvonalú munkájában.

  • Meglepetést nálam a választás eredménye nem keltett. Megtörtént, ami már akár tavaly is megtörténhetett volna, s ha tavaly Légli Ottó az első, akkor Lőrincz György idén lett volna. Gratulálok az eredményhez, kétség sem fér hozzá, hogy méltó helyre került a cím.

A következő képen az 5 jelölt közül hárman: Vida Péter, Légli Ottó és Gálné Dignisz Éva. Dúzsi Tamás és Áts Karcsi lemaradt a képről (ahogy Tokaj is már egy ideje).

A továbbiakban a Magyar Bor Akadémia sajtóanyaga alapján olvashattok az idei győztesről.

LÉGLI Ottó, Balatonboglári borvidék

„Mottóm a tisztesség és természetesség. Aki hozzánk betér, annak ingerekben gazdag, izgalmas, egyedi élményeket ígérek. Abban bízom, hogy vendégeink számára is nyilvánvaló lesz, hogy milyen elvek, értékek alapján élünk, gondolkodunk, hogyan dolgozunk, gazdálkodunk.”

Egykor a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott, 51 éves balatonboglári borásszal édesapja, édesanyja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét. Pályafutását a Balatonboglári Állami Gazdaság Kísérleti Telepének vezetőjeként kezdte, majd a rendszerváltás évében, 1989-ben saját borászatot alapított, amit jelenleg is vezet. Jó helyen volt jó időben, hiszen ezekben az években alakultak az első hazai magánborászatok, akik közül a kitartó, dolgos borászok ma már szép birodalommal rendelkeznek.

Ottó jelenleg 31 hektárról szüretel. Az évi 1200 hektoliter borának 90 százalékát magyar borkedvelők fogyasztják el, a többi kikerül Angliába, az Egyesült Államokba, és Szlovéniába.  Legkedvesebb bora a Banyászó Olasz rizling, mi más lenne, de szíve csücske még a Gesztenyés Rajnai rizling és a János-hegyi Sauvignon blanc is. Egy szem lánya nagy valószínűséggel nyomdokaiba lép, hiszen már megkezdte tanulmányait a Corvinus Egyetemen. És vajon mit kívánna, ha egyszer kifogná az aranyhalat a Balatonból?

„Azt kívánnám, hogy a  magyar szőlő- és bortermelés meg tudjon felelni a mai kor kihívásainak, hogy a magyar emberek egyre több és egyre szebb saját értékeinket tükröző magyar bort tudjanak fogyasztani és hogy az új telepítéseink váltsák be hozzájuk fűzött reményeinket

Csíki Sándor♣