AZ ÉV BORÁSZA 2010 cím, hivatalos és precíz nevén az Év Bortermelője 2010 odaítélése a már jól ismert koreográfia szerint zajlik idén is. Megtörtént a jelölés, ami különösebben nagy meglepetésekkel nem szolgált, ahogy az sejthető volt, s ahogy azt korábban előre jeleztem. Rita is elküldte soron következő sajtóanyagát: “November 8-án lezárult az „Év Bortermelője 2010” szakmai megmérettetés első fordulója, kiderült, hogy melyik az az 5 borász, aki a legtöbb jelölést kapta.” Tavalyhoz képest két új név bukkant fel: Áts Károly és Dúzsi Tamás. (Szimpatikus versenyzők.)

A tavalyi jelöltekhez képest valamelyest változott a névsor, mely abc sorrendben a következő:

  • Áts Károly – Tokaji borvidék
  • Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
  • Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
  • Légli Ottó – Balatonboglári borvidék
  • Vida Péter – Szekszárdi borvidék

Áts Károly tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Édesapjától tanulta a szőlőtermesztést, de elismeréseit elsősorban a Royal-Tokaji Borászat borkülönlegességeinek kimagasló eredményeiért kapta.
Dúzsi Tamást méltán hívja a borkedvelő nép évek óta „rosékirálynak”. Borai kitűnőek, sokan kérdezik mi a titka. Ő azt vallja: „a titok az, hogy nincs titok”. Valamit azért mégis tud, amit sokan nem: világrangú rosét készíteni.
Gálné Dignisz Éva az első hölgy, akit erre a címre jelöltek már tavaly is. A keze nyomán készült borok egyértelműen magukon viselik a finom, ám határozott női stílusjegyeket. Borai csillogóan tiszták, üdék, kedvesek és beszédesek, mint alkotójuk.
Légli Ottó az élő bizonyíték arra, hogy igaz a „Nomen est omen – neved a végzeted” mondás, hiszen borai légiesek, könnyedek, felemelők, mégis komplexek. Ő maga sok emberrel ellentétben egy jó balatoni halászléhez Olasz rizlinget fogyaszt, azt is inkább egy kis szódával bolondítva.
Vida Péter különös ember. Érzékszerveink kényeztetése mellett mindig odafigyel arra, hogy szellemünket is megfelelően táplálja. Tudja, hogy a bor az első, de azt is próbálja velünk megértetni, hogy a bor mellett a képzelet és a szellem kalandvágyait is ki kell elégíteni. Aki borait kóstolja, pincéjébe belép, azt különös érzés keríti hatalmába.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító Borest a Bor Akadémián rendezvényen mutatkoznak be boraikkal. Az est folyamán Dr. Zelnik József „A nagy szertartás – A bor csodája” című könyvéről beszél (amiről itt írtam). Lukács Sándor, Jászai és Prima Primissima díjas, Érdemes Művész „Az elűzött álom” című önálló előadásában versek között vallomások hangzanak el a gyerekkorról, a mesterekről, a színészi és a magánélet meghatározó pillanatairól. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre a Magyar Bor Akadémia oldalán lehet regisztrálni.

Ki lesz az év borásza?

A második fordulóban már a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2010. Év Bortermelője. Az eredményhirdetés december 3-án lesz.

  • A fenti öt jelölt közül idén is két igazán esélyes  jelölt között dől el az elsőség sorsa. Te kire gondolsz?

Csíki Sándor ♣