AMIKOR KITALÁLTAM a Nemzeti Gulyás Napot, tudtam, hogy jónak kell lennie. 2010. június 28-án jelent meg a blogomon a Nemzeti Gulyás Naphoz való csatlakozási  felhívás, s készítettem egy logót is, ami az internetnek köszönhetően mára már bejárta az országot és külföldön is terjed. Így kezdődött, így kezdtem két hónappal ezelőtt.

  • Ma 2010. augusztus 28-án, az első alkalommal megtartott Nemzeti Gulyás Napon eldől, hogy 5.000-10.000, vagy inkább 50.000-100.000 embert, vagy többet, sikerül-e már az első alkalommal megérintenünk.

Sokan lesznek a tűzhelyek, étkezőasztalok körül Houstontól Kaskantyúig, Wellingtontól Sopronig, Barcelonától Győrújbarátig, Keceltől, Székelyudvarhelyig, Hódmezővásárhelyig. Ezeken a helyeken, s még számos más helyen, mint Debrecenben, vagy a Balaton partján, de Svédországban is, és Kemenesalján, Gyöngyösön, Vácott, Pátyon, Etyeken, Gyergyószentmiklóson és Budapesten… ezen a napon a Nemzeti Gulyás Nap szellemében főznek – s talán egy pillanatig egymásra is gondolnak.

Az írás hamarosan egyre több, s több embert vonzott. A hajrában aztán végre megérkeztek a bloggerek is (többnyire hölgyek), s ezzel az önzetlen segítséggel ismét nagyon sokan szerezhettek tudomást az eseményről. Ismert és kevésbé ismert étterem tulajdonosok és séfek sora csatlakozott már az első szóra.

Települések, baráti társaságok, születésnapot ünneplők, családok döntöttek úgy, hogy ezen a napon a Nemzeti Gulyás Nap szelleméhez is hozzáadnak valamit, s csatlakoznak.

A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) filozófiája

A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (Csíki Sándor, 2010. június 28.)

A Nemzeti Gulyás Nap résztvevői

A Nemzeti Gulyás Napnak résztvevőjévé válik mindenki, aki ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főz, vagy az éttermekben fogyaszt, annak tudatában, hogy ez a nap a Nemzeti Gulyás Nap.

  • Mindenki, aki így tesz, egyszersmind egy nagyobb egész részévé is válik, legyen bárhol is a nagyvilágban.

  • Jó főzést, jó ételeket valamennyiünknek!
  • A résztvevők közül sokaknak ma van a születésnapja: Isten Éltesse őket!
  • Fontos! Fotókat ne felejtsetek el készíteni és küldeni!

Csíki Sándor♣

A Nemzeti Gulyás nap kialakulásához kapcsolódó üzeneteket felajánlásokat, a városok, éttermek, személyek nevét az alábbi írásokban is olvashatjátok:

NEMZETI GULYÁS NAP – most szombaton
NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)