KIBÉD, ahol pompázatos a hagyma, Erdély szerte jól ismert település. Maros megyében, a Kis-Küküllő mentén, Szovátától (ahol eddigi életem talán legjobb töltött káposztáját ettem) alig 10 kilométerre található. Lakossága magyar. Szülöttei közül jól ismert a hazai dietétika ősatyjának tekintett Mátyus István. Róla így ír a Magyar Életrajzi Lexikon:

Mátyus István (Kibéd, 1725 – Marosvásárhely, 1802. szept. 6.): orvos. Orvosi oklevelét Utrechtben szerezte.

Göttingenben, Marburgban és Bécsben folytatott orvosi gyakorlatot, 1757-ben hazatért és Marosszék főorvosa lett. Könyvtárát (1326 kötet), nyomdáját és házát a marosvásárhelyi kollégiumra hagyta. Foglalkozott a testedzéssel és a mai értelemben vett testneveléssel is. – F. m. Diaetetika azaz a jó egészség megtartásának módját fundámentomosan eléadó könyv (I – II., Kolozsvár, 1762 – 1766); Ó és új diaetetica. . . (I – VI., Pozsony, 1787 – 1793).”

Nos, már az eddigiekből is kiderülhetett, hogy Kibéd bizony nevezetes hely. Azért pedig külön is a szívemhez nőtt, mert az ottani gyermek tábor lakói aktív részesei a Nemzeti Gulyás Napnak.

Fotók Kibédről

Borbély Irén küldött néhány fotót Kibédről (Erdély). Ezekkel a sorokkal kísérte:

A kibédi gyerektáborban a “Gulyásnap”- előzetes megvolt, kedvcsinálónak küldünk pár fotót. 28-án falunapok, ott már a szülőkkel együtt főzzük a gulyást. Majd arról is tudósítunk.

 

.

  • Köszönöm  a fotókat, s várom a beszámolót a szombati Nemzeti Gulyás Napról is, ahol már a szülők is főznek. Hasonlóan, várom minden helyszínről a fotókat, beszámolókat!

Csíki Sándor♣

NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)

Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla!