A GRILLEZÉS REMEK dolog, de azért akad egészségi kockázata is. Az időjárás már/még kedvez a kerti partiknak, a grillezésnek, kisütött a nap, ezért aztán vegyük sorra, hogy mit is kell tennünk akkor, ha csökkenteni akarjuk a grillezés során keletkező rákkeltő vegyületek számát.

A grillezés veszélyei

A grillezés során a mutagén/karcinogén vegyületeknek jellemzően két fő típusa keletkezik. Ezek a következők:

  • a heterociklikus-aminok (HCA), és
  • a policiklusosos aromás szénhidrogének (PAH)

Most az egyszer nem vegyészkedek, s nem untatok senkit ezekkel a vegyületcsoportokkal, mivel elég nagy irodalma van magyar nyelven is. A veszélyt nem kell túlbecsülni, a grillezésről nem kell lemondani, azonban a kockázatokat kár lenne alulértékelni. Vannak kockázatok, de csökkenthetők, mégpedig igen egyszerű módszerekkel.

Az egészséges grillezés titkai

  • SOVÁNYABB HÚSOK: Lehetőleg sovány húsokat grillezzünk, amiből nem, vagy csak kevés zsír csöpög ki. Általában kerüljük a zsír csöpögését és égését, mert a felszálló füstben bőven lesz policiklusosos aromás szénhidrogén, ami a füsttel a hús felszínére kerülhet.

  • MARINÁLÁS: A heterociklikus aminok mennyiségének csökkentésére a marinálás a legjobb módszer. A grillezés előtt akár csak néhány percig marinált húsokon keletkező heterociklikus aminok akár 90 százalékkal is csökkenthetők így.

  • NE ÉGESSÜK: Ne süssük túl a húst, ne égessük meg, mert azzal tényleg veszélyes mértékű heterociklikus amint termelünk.

  • KERÜLJÜK A FELCSAPÓ LÁNGOT: A grillrács közül felcsapó lángok kiválóan alkalmasak a HCA és PAH előállítására, ezért tartsuk karban a tüzet és már csak ezért se engedjük a zsírt lecsöppenni.

  • AZ ALACSONYABB HŐMÉRSÉKLET JOBB: Az alacsonyabb hőmérsékletű sütés (BBQ) során kevesebb HCA keletkezhet, ezért inkább az javasolt.

Csíki Sándor♣