BERECZ STÉPHANIE az év bortermelője Tokaj-hegyalján. Új nevet kell tehát megtanulnunk a borászok férfiak uralta világában. Stéphanie 1970-ben született, s erre szülei beleegyezésével a Loire-völgyében fekvő Ancenist választotta., ami a szőlők felől nézve sem számított rossz döntésnek.

Berecz Stéphanie Bordeaux-ban végezte tanulmányait olyan nagyhírű professzoroknál, mint Denis Dubourdieu vagy Pascal Ribereau-Gayon. 16 éve él és dolgozik Magyarországon, beleszeretett a kivételes és a világon is egyedi tokaji borvidékbe, s ma már hegyaljainak vallja magát. Berecz Stéphanie 2006 óta a Moonvalley Wines Tokaj borásza. Francia-magyar állampolgár. Tarcalon él magyar férjével, s gyermekeivel. A díjról így beszél:

„Nagy hangsúlyt fektettünk a birtok felépítésére; a dűlők és parcellák kiválasztásától kezdve a szakmai és modern technológiai háttér biztosításán keresztül egészen csapatunk felépítéséig. Tudatosság, gondosság és türelem jellemezte és jellemzi munkánkat, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kitűzött céljainkat elérjük. A most megkapott díjak eredményes munkánk visszaigazolása.”
Mit lehet tudni a Monnvalley Wines-ról, mert én bizony nem sokat hallottam róla, ráadásul a Moonvalley név dél-amerikai képzeteket kelt, s kevéske észak-amerikait is. Az alábbi fotón egy dél-amerikai „Moon valley”  (Valle de la Luna en San Juan, Argentina).

A Moonvalley Wines rövid története

A Moonvalley Wines Tokaj születése egy 1998-as családi ajándékhoz kötődik. A Mezőzomboron született édesapát francia felesége és gyermekei a zombori dűlőben, a Dorgó-tetőn (a képen) néhány négyzetméter szőlőterülettel ajándékozták meg a gyökerek iránti tiszteletből. A későbbiekben a fiúgyermek, Demkó Pascal további területeket vásárolt a térségben, mert megérintette a Tokaj- Hegyalja varázsa és az ebben rejlő lehetőség.

2004 őszén egy mádi birtok parcelláiból a legjobb dűlőkben lévő területeket vásárolták meg. Ezeket folyamatosan kiegészítve, 2008-ra kialakul a ma is ismert 25 hektáros szőlőbirtok. A mádi birtokközpontnak helyt adó ingatlan 2005-ben került megvásárlásra. Az ingatlan alatt húzódó közel két kilométeres „Úri Borok Pincerendszer” egyes pinceágainak eredete az 1300-as évekre vezethető vissza. A kitűnő dűlők már rendelkezésre álltak, így egy kiváló szőlészt kellett keresni, akit Hornyák László személyében meg is találtak.

A következő fontos lépés a modern borászati technológiai háttér megteremtése és annak a borásznak a megtalálása volt, aki képes a dűlők gazdagságát és sokszínűségét a borokban visszaadni, és mindezt megbízható nemzetközi szakmai háttérrel, tapasztalattal és kreativitással tudja megalkotni. Így került Berecz Stéphanie borász 2006 őszén a Moonvalley Wines Tokaj csapatához.

A borászat munkáját az Chateau d’Yquem birtok egyik szaktanácsadója is segíti. 2007 volt az első olyan év, amelyet teljes egészében, a szőlőtermesztéstől a szüreten át a borkészítésig, házasításokig már az új csapat végzett. A Moonvalley Wines Tokaj jelenleg 25 hektár területen 14 munkatárssal működik. A birtok várható kapacitása 55-60 ezer palack bor lesz. A Tokajban engedélyezett 6 szőlőfajta mindegyike megtalálható a birtokon.

Csíki Sándor♣