café pierrot, www.foodandwine.huA PIERROT ÉTTEREM éppen szemben található a hírnév szárnyra kapta 21 Magyar Vendéglővel, ahol a Litauszki Zsolttal is erősített csapat idén elérte a Bib Gourmand címet. Általában persze jó nagy illetlenség egy étterem helyzetét így meghatározni,  ám ez az eset nem az az eset, mivel a Pierrot Éttermet ugyanúgy a Zsidai család jegyzi, mint a 21-et. Sőt, kezdetben vala a Pierrot, s vele szemben csak egy élelmiszer üzlet, majd régiségkereskedés, s csak legvégül az étterem, a 21.

Café Pierrot; www.foodandwine.huA Café Pierrot napjainkban már fine dining étterem, amit Cristophe leigazolása is alátámaszt. Szép, de úgy hírlik, nehéz műfaj is ez, amihez az üzleti megfontolások mellé nem csekély elhivatottságra is szükséges van. (A képen Zsidai Péter amerikai oklevele 1977-ből.)

  • A CAFÉ PIERROT ÉTTEREM meghívója így határozta meg az estét:

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pierrot 2010-ben immár 5. éve ajánlott étterem lett a Michelin Guide-ban, melyben testvér éttermünk a 21 elnyerte a Bib Gourmand minősítést is! (…) Ezen az estén Konyári János, a kiváló magyar borász látogat el hozzánk legnemesebb borai kíséretében, aki 2008-ban elnyerte az Év Bortermelője-díjat is.

A korszerű, ugyanakkor klasszikus francia- és magyar konyha, a minőség, valamint a fejlődés jegyében idén év elején az elismert francia séf Christophe Deparday csatlakozott a Pierrot csapatához. A strassbourgi születésű Christophe nyolc éve él Budapesten. Pályafutása során olyan Michelin csillaggal rendelkező séfeknél dolgozott éveken át, mint Alain Ducasse, Antoine Westermann, vagy éppen Emile Jung. (…)

Az első impressziók képekben

Café Pierrot; www.foodandwine.huCafé Pierrot; www.foodandwine.hu

Café Pierrot; www.foodandwine.huCafé Pierrot, www.foodandwine.huCafé Pierrot, www.foodandwine.huCafé Pierrot, www.foodandwine.hu

A sokszázéves épület hangulatos belső udvarán gyülekeztünk. Mivel az épület nem csupán étterem, hanem lakóház is, ez a rész csak ritkán van a vendégek előtt nyitva. Az üdvözlőital egy messziről felismerhető stílusú, málnás, szamócás, kellemesen hűvös Konyári  rosé 2009 volt. (Ha a képeket nagyítani akarod, kattints rá.)

A borok

Konyári János és Zsidai Zoltán Roy (Café Pierrot, www.foodandwine.huKonyári Jánost nem kell bemutatni a jó borok kedvelőinek, vagyis sokunknak. Neve évek óta már összeforrt a magas színvonalú, megbízható bor fogalmával. A Konyári borok napjaink folytonos botrányra éhes világában szinte már „unalmas” ismétlődéssel képviselik a minőséget. Az est során különöse szép és gazdag választékkal leptek meg bennünket a Rosétól a Páváig bezárólag. (A képen Konyári János, s a háttérben Zsidai Zoltán Roy.)

A Chef

Chef Cristophe Deparday (Café Pierrot); www.foodandwine.huCafé Pierrot (a konygha), www.foodandwine.huA Café Pierrot séfje, a francia Cristophe Deparday ezen a Konyári borvacsorán mutatkozott be hivatalosan. A vacsorán – szokásom szerint – jegyzeteltem is, azonban a jegyzeteim elkeveredtek, ez pedig útját állja a magamtól elvárt pontosságnak. Emiatt aztán ma inkább egy képes „társasági” beszámolóra készüljetek, mint hosszas leírásokra az ételekről, melyeket Cristophe és kollégái az alagsori konyhában készítettek. Ebben az esetben az alagsor ne holmi sötét hely képzetét keltse, mert elegáns lépcső vitt le a fényárban fürdő alagsorba, ahol Cristophe gondosan elbarikádozta a konyhába való bejutást. A jókedvű természetűnek mondott Cristophe saját bevallása szerint kicsit megfázott, a maszk ezért került az arcára, amíg a konyhában volt. (A Chef képe alatti fotón a vacsorán közreműködők láthatók.)

Ételek, s borok

Café Pierrot, Cristophe Deparday; www.foodandwine.hu

Café Pierrot, Cristophe Deparday; www.foodandwine.huCafé Pierrot, Cristophe Deparday; www.foodandwine.hu

Café Pierrot, Cristophe Deparday; www.foodandwine.huCafé Pierrot, Cristophe Deparday; www.foodandwine.huCafé Pierrot, Cristophe Deparday; www.foodandwine.huCafé Pierrot, Cristophe Deparday; www.foodandwine.hu

Café Pierrot, Cristophe Deparday, www.foodandwine.hu

.

A vacsora fogásai sorrendben (a nagyításhoz kattints a képre):

  1. fogás: A Chef meglepetése (borjúfej ravigote mártással) – Rosé 2009
  2. fogás: Libamáj pástétom, borjú zseléve és friss brióssal – Szárhegy 2008
  3. fogás: A Chef meglepetése sajtmártás popcornnal –
  4. fogás: Kucsmagomba capuccino – Pinot noir 2008
  5. fogás: Rombuszhal velővel és szarvasgombás Charlotte burgonyával – Loliense 2008
  6. fogás: Újabb meglepetés Cristophe-tól a frissítő „zöld gazpacho”
  7. fogás: Konfitált borjú karaj, hozzá gratin de pommé de terre – Sessio 2006
  8. fogás: Csokoládé négyféle módon – Páva 2006

Cristophe bemutatkozó vacsorája jól sikerült. Mértéktartó, visszafogott extravaganciával tálalta fogásait. A pillanatnyi élmények sokkal inkább a kiforrottságról szóltak, mint a mindenáron való meghökkentésről, magamutogatásról. A vacsorát a maga teljességében másnap kezdtem el igazán értékelni, amikor – nem gyakori ez – még felidéződött bennem a kellemes zamatok élménye. A Chef tényleg  jó, de ezt az elmúlt években már sokan megtapasztalhatták. A Litauszki Deparday páros láthatólag emberileg is egymásra talált. Valószínűleg mindkettőjüknek inspiráló lesz a szakmai együttműködés.

Az asztaltársaság

Zsidai Zoltán roy; www.foodandwine.huLitauszki Zsolt és Cristophe Deparday (Café Pierrot); www.foodandwine.huLitauszki Zsolt és Zsifai Roy (Café Pierrot); www.foodandwine.huBittera Dóra és Molnár B. Tamás (café Pierrot); www.foodandwine.hu

vajda péter és Litauszki zsolt (Café Pierrot), www.foodandwine.huKonyári János és zsidai Péter (Café Pierrot); www.foodandwine.hu

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pierrot 2010-ben immár 5. éve ajánlott étterem lett a Michelin Guideban, melyben testvér éttermünk a 21 elnyerte a Bib Gourmand minősítést is!
>
>
> A Michelin Guide tiszteletére és új francia séfünk, Christophe Deparday bemutatkozása alkalmából egy klasszikus finom francia vacsorára invitáljuk Önt és partnerét a Pierrotba 2010 április 20-án, 19 órai kezdettel!
>
>
>
> Ezen az estén Konyári János, a kiváló magyar borász látogat el hozzánk legnemesebb borai kíséretében, aki 2008-ban elnyerte az Év Bortermelője-díjat is.
>
>
>
> A korszerű, ugyanakkor klasszikus francia- és magyar konyha, a minőség, valamint a fejlődés jegyében idén év elején az elismert francia séf Christophe Deparday csatlakozott a Pierrot csapatához. A strassbourgi születésű Christophe nyolc éve él Budapesten. Pályafutása során olyan három, vagy annál több Michelin csillaggal rendelkező séfeknél dolgozott éveken át, mint Alain Ducasse, Antoine Westermann, vagy Emile Jung

Az előző képeken az asztaltarásaság: a bal felső képtől haladva Zsidai Zoltán Roy, Litauszki Zsolt és Cristophe Deparday, Litauszki Zsolt és Zsidai Zoltán Roy, Bittera Dóra és Molnár B. Tamás, Vajda Péter és Litauszki Zsolt, Konyári János és Zsidai Péter láthatók. (A képre illesztett nyíllal a kép szöveg előhívódik. Ha rákattintasz a kép nagyítódik.)

Café Pierrot, www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

21 Magyar Vendéglő
Víz és étel párosítás – alapszabályok
Berasategui új borospalackja
6. Budai Gourmet – Budai Vár 2010
Orosz reggeli
Amerikai reggeli
Angol reggeli

És még sok más érdekes írás.