A 12 PONT A MAGYAR történelem ismert eleme. 1848. március 15. óta többször is felbukkant már. Hol a “tízparancsolat” mintájaként jelent meg, mint “Az úttörők 12 pontja”, hol reformlépések sorrendbeszedéseként, a legtöbbször azonban a 12 pont egy küzdelem sommás nyitó dokumentuma. A magyar borászok élete sem fenékig tejfel. Az időjárás, szőlő és borbetegségek, új- és óvilági borok mellett még a hazai viszonyokkal is meg kell küzdeniük.

A magyar borászok 12 pontja (2010)

A magyar szőlő- és bortermelők alább felsorolt csoportja 12 javaslattal támogatja Magyarország jelenlegi és jövőbeli kormányát nemzetünk szőlészetének és borászatának sikeressé tételében.
Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket. Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad.
A magyar bor sikerének akadályait magunk építettük, így magunknak is kell lebontanunk.
Ezért kérjük minden jó szándékú szakmán belüli és szakmán kívüli ember támogatását az alábbiakhoz.

 1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése.
 2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése.
 3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása.
 4. A kutatás és az oktatás megújítása.
 5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.
 6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása.
 7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése.
 8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása.
 9. Országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével.
 10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete.
 11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése.
 12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása.

Aláírók neve: Bacsó András, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Bock József, Bodó József, Bodó Judit, Bolyki János, Bott Frigyes, Bussay László, Demeter Zoltán, Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Gere Attila, Heimann Zoltán, Homonna Attila, Horváth „Ráspi” József, Jásdi István, Kaló Imre, Karner Gábor, Laposa Bence, Laposa József, Légli Ottó, Lőrincz György, Matolcsy Sára, Molnár Péter, Pók Tamás, Szentesi József, Takács Lajos, Tiffán Zsolt, Vesztergombi Csaba, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter

Várjuk mindazok jelentkezését szakmán belül és kívül akik saját nevükkel támogatják a 12 pontot. (Bortermelők esetében kérjük a borvidék, a terület nagyság és az éves termelt palackszám megjelölését. Támogatók jelentkezéséhez e-mail elérhetőség: boraszok12pontja@gmail.com

 • A FOOD&WINE  támogatja.
 • Csíki Sándor♣