A COUSH-COUSH (kush-kush) nem keverendő össze az észak-afrikai couscous-szal. A coush-coush a cajun reggelik specialitása. Kukoricalisztből készül, akárcsak a puliszka. Sütőpor is kerül bele, hogy zsírban, olajban süssék ki, amivel az európai, s benne a hazai paraszti konyha évszázados pépes ételeinek, ahogy a falafelnek,  császármorzsának, vagy a serpenyőben sült skót bannock kenyérnek  is rokona lesz. Vajjal, tejjel, tejszínnel, cukorral, juharsziruppal kiegészítve lesz belőle reggeli étel.

Coush-coush; Forrás:  stuffcajunpeoplelike.wordpress.com

Akádia

A receptben szereplő Akádia (angolul: Acadia, franciául: Acadie) a hajdani óriási kiterjedésű észak-amerikai francia gyarmat, Új Franciaország (Nouvelle-France) térképen jelzett területének neve. Az egyik éppen aktuális brit-francia (francia-brit) háború miatt 1764  tavaszától sok akádiai francia menekült érkezett a mexikói öböl partjainál fekvő még megmaradt francia gyarmatrész, Louisina területére. Ezeket az akádiai menekülteket a helybéliek cajun néven nevezték. A kifejezés hosszú ideig pejoratívnak számított, hogy végül a késői utódok napjainkra már büszkén viseljék. Az akádiai/cajun  konyha tehát eredetét tekintve francia, akárcsak a „szomszédos” creol konyha.

Acadia 1754-ben, Forrás: wikipedia

Akádiai coush-coush (recept)

A recept, ahogy említettem, számunkra valószínűleg ismerősnek tűnik, ahogy a világ minden részén akadna valamilyen étel, amelyet rokonítni lehetne vele.

Hozzávalók:

  • 500 ml kukoricaliszt
  • 1 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál cukor
  • 375 ml víz
  • olaj a sütéshez

Elkészítése: Egy nagy keverőtálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Adjuk hozzá a vizet és jó alaposan dolgozuk össze a tésztát. Formázzunk 4-5 cm átmérőjű gömböket és 19°C-ra előmelegített olajban 8-10 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz. papírtörülközőn itassuk le a felesleges olajat, majd azon nyomban, még forrón tálaljuk. Szórjunk rá nádcukrot, vagy öntsünk rá juharszirupot, mézet, s már készen is van a kiváló cajun reggeli, az akádiai coush-coush.

  • Megjegyzés: más változatában a coush-coush serpenyőben lepényként készül, majd az egyben elkészített coush-cousht apróbb darabokra törve fogysztják, például tejjel.


Csíki Sándor♣

campfire1AMERIKAI REGGELI
ANGOL REGGELI
OROSZ REGGELI
UGALI, FUFU, PULISZKA

és még sok más írás…

.