A COUSH-COUSH (kush-kush) nem keverendő össze az észak-afrikai couscous-szal. A coush-coush a cajun reggelik specialitása. Kukoricalisztből készül, akárcsak a puliszka. Sütőpor is kerül bele, hogy zsírban, olajban süssék ki, amivel az európai, s benne a hazai paraszti konyha évszázados pépes ételeinek, ahogy a falafelnek, császármorzsának, vagy a serpenyőben sült skót bannock kenyérnek is rokona lesz. Vajjal, tejjel, tejszínnel, cukorral, juharsziruppal kiegészítve lesz belőle reggeli étel.
Akádia
A receptben szereplő Akádia (angolul: Acadia, franciául: Acadie) a hajdani óriási kiterjedésű észak-amerikai francia gyarmat, Új Franciaország (Nouvelle-France) térképen jelzett területének neve. Az egyik éppen aktuális brit-francia (francia-brit) háború miatt 1764 tavaszától sok akádiai francia menekült érkezett a mexikói öböl partjainál fekvő még megmaradt francia gyarmatrész, Louisina területére. Ezeket az akádiai menekülteket a helybéliek cajun néven nevezték. A kifejezés hosszú ideig pejoratívnak számított, hogy végül a késői utódok napjainkra már büszkén viseljék. Az akádiai/cajun konyha tehát eredetét tekintve francia, akárcsak a „szomszédos” creol konyha.
Akádiai coush-coush (recept)
A recept, ahogy említettem, számunkra valószínűleg ismerősnek tűnik, ahogy a világ minden részén akadna valamilyen étel, amelyet rokonítni lehetne vele.
Hozzávalók:
- 500 ml kukoricaliszt
- 1 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál cukor
- 375 ml víz
- olaj a sütéshez
Elkészítése: Egy nagy keverőtálban keverjük össze a száraz hozzávalókat. Adjuk hozzá a vizet és jó alaposan dolgozuk össze a tésztát. Formázzunk 4-5 cm átmérőjű gömböket és 19°C-ra előmelegített olajban 8-10 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz. papírtörülközőn itassuk le a felesleges olajat, majd azon nyomban, még forrón tálaljuk. Szórjunk rá nádcukrot, vagy öntsünk rá juharszirupot, mézet, s már készen is van a kiváló cajun reggeli, az akádiai coush-coush.
- Megjegyzés: más változatában a coush-coush serpenyőben lepényként készül, majd az egyben elkészített coush-cousht apróbb darabokra törve fogysztják, például tejjel.
Csíki Sándor♣
AMERIKAI REGGELI
ANGOL REGGELI
OROSZ REGGELI
UGALI, FUFU, PULISZKA
és még sok más írás…
.
Ez se lehet rossz, de én az igazi császármorzsára szavazok, itt az én receptem:
Császár morzsa ala Dávid:
(4-6 személyre való adag)
250g búzadara
250g finom liszt
4db tojás
1 ek cukor
1 ek citrom leve (lime a legjobb, és a héjából is lehet belereszelni, de narancs héj is jó erre a célra)
1 csipetnyi só
össszekeverni majd annyi tejet önteni hozzá, hogy tésztaszerű massza jöjjön létre (általában 4dl elég), ne legyen folyós de könnyen keverhető legyen.
forró olajba (annyi olaj kell hozz mint tojásrántottához) az első adagot beleöntjük és megvárjuk, amíg megkeményedik az alja, fa lapáttal morzsákra szagasuk, kevergessük, h egyenletesen arany színűre sülljön meg. Mazsolát hozzá keverünk a tűzről való levétel előtt 5 perccel. Nekem általában 15 perc a sülés folyamata (az első felének), ha gyorsan készítem az egész menyiséget az előkészítéstől kezdve a tálalásig összesen 45 perc alatt elkészítem.
Köszönöm a receptet, kipróbálom!