A HOVENTA 2009 szakkiállítás „A” pavilonjában október 7-8-án kerül megrendezésre a WACS Közép Európai Melegkonyhai Verseny középdöntője. A versenyre 8 nemzet gasztronómiai szövetsége kvalifikáltatta magát, köztük a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. Hazánkat a Békéscsabán megrendezett hazai válogató versenyen első helyezett  Tóth Tamás mesterszakács és segítője, Berki Zsolt képviseli. Az októberi budapesti versenyen résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Svájc és Magyarország.

A budapesti verseny nyertese bejut a Global Chefs Challenge 2009 döntőjébe, melyet 2009. január 24-28. között Santiago de Chile városában rendeznek. A döntő hét csapatából hármat (Észak-, Dél- és Közép-) Európa ad. Amerika, Afrika és a Közel-Kelet, Ázsia és Óceánia egy-egy versenyzővel és segítővel képviseli magát.

A világversenyen induló 78 ország között van például Franciaország, Olaszországország, Spanyolország is. Norvégia ezen a versenyen is kiválóan teljesített, ahogy a Bocuse d’Or-on is.

Az eddig lezajlott  középdöntőkből a chilei döntőbe jutott országok:

  • Norvégia
  • Portugália
  • Indonézia

A verseny idején az A-pavilonban négy, a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő látványkonyha áll a versenyzők rendelkezésre.

A budapesti verseny fő hozzávalói, amit kötelezően kell használni:

süllő,-fogas

  • Első fogás:……….. Fogas egészben
  • Második fogás:…. Gyöngyös jérce egészben
  • Harmadik fogás:.. Őzgerinc csonttal
  • Negyedik fogás:… Körte, keserű csokoládé, akácméz

Egymást érik a legkülönbözőbb szakácsversenyek, köztük a vilgversenyek is. Akit közelről is érdekel, hogy miképpen is zajlik egy ilyen, nézze meg a Hoventán megrendezésre kerülő versenyt és szurkoljon a magyar versenyzőnek. Erre október hetedikén és nyolcadikán tíz órától lesz lehetőség.

Csíki Sándor♣

BOCUSE d’OR 2008
BOCUSE d’OR 2008 – Norvégia győzött
BOCUSE d’OR 2008 – egy kis statisztika

és még sok más írás…