636544american-breakfast-of-pancakes-eggs-and-bacon-posters1AZ AMERIKAI REGGELI általában a következőket foglalja magába: két tojás (sült, vagy posírozott), bacon, vagy kolbász, kenyérszeletek, toast, jam/lekvár/vaj, amerikai palacsinta cukor, vagy juharsziruppal, kukoricapehely (cornflakes), vagy más gabonafélék, kávé/ tea, narancslé/ grapefruitlé. Ma már külön fogalom és a kontinentális és angol reggelivel együtt emlegetik. Egyik fő jellemzője a bőség, a kalóriagazdagság, a változatos ízek és az összetettség. Szerepe, népszerűsége nő. A kontinentális reggelikhez képest az amerikai reggeli nehéznek számít, bár jóval ízletesebb.

Breakfast in America

Egy ilyen írás a Supertramp „Breakfeast in America” című száma nélkül olyan lenne mint az étkezés rizs nélkül, ami Konfuciusz szerint olyan, mint a szép lány egy szemmel. Hallgassátok meg a Supertramp „Breakfast in America” című számát:

Pancake Day/ Mardi gras

Az amerikai reggeli fontos része az amerikai palacsinta sziruppal. Az amerikai palacsinta angol elnevezése, a „pancake” az 1870-es években kezdett elterjedni. A pancake a tojással, zsírral készülő palacsinta a farsangi ételrendben is szerephez jut. A farsang végének számító Húshagyó kedd angolszász területeken „Pancake Day” néven is jól ismert. Ez a palacsinta napja.

A római időkben már létezett egy desszertféle (Alita Dolcia), amit tej, tojás, liszt és fűszerek összekeverésével készítettek, majd az így készült keveréket kisütötték, de könnyen belátható, hogy az összetevők arányától függően a tojásrántottától a palacsintáig ez sok minden lehetett.

Az első olyan receptek, amelyek a mai palacsintára emlékeztetnek , az 1400-as évek első felében (1439) jelentek meg. Ugyancsak ebből az időből származnak a farsangi vigasságokhoz tartozó palacsinta versenyek is.

A USA-ban a Pancake Day mellett a francia eredetű Mardi Gras is jól ismert.  A Mardi Gras a Húshagyó kedd francia változata és Zsíros keddet jelent.

  • Számomra mindig érdekesek az elnevezésekben is tetten érthető finom gondolkodásbeli különbségek, amire a Húshagyó kedd és a Zsíros kedd is mutat. A magyar elnevezés valami végére, valami elhagyására mutat (hagyó). A francia ezzel szemben a jelenben levést hangsúlyozza (zsíros).

A Mardi Gras ünneplésének városa New Orleans (Luisiana), és – nem meglepően – ott is a francia negyed, többek között a Bourbon Street. A következő videó a tavalyi (2008) Mardi Gras Bourbon Street-i forgatagából ad ízelítőt.

Recept: amerikai palacsinta alapreceptje

  • Hozzávalók: 2 csésze (480ml) liszt, 2 1/2 tk. sütőpor, 1/2 tk. só, 1 tojás alig összekeverve, 1 1/2 csésze (360ml) tej, 2 ek. olvasztott vaj, olaj a sütéshez.
  • Elkészítése: keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, sütőport, sót. Egy másik edényben öntsük össze a tojást és a tejet, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és keverjük simára. Keverjük a tésztába  az olvasztott vajat is. Felforrósított, olajozott serpenyőben, palacsintasütőban süssük. Egy palacsintához 1/4 csésze (60ml) tésztát számítsunk. Süssük, amíg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük barnára. Mézzel, cukorsziruppal, juharsziruppal, vagy bármivel, amihez kedvünk támad, fogyasszuk. A málna, szeder, eper és más piros gyömülcsök, rebarbara különösen finomak vele. Tejszínhab, fahéj, porcukor igazi szövetségesei az amerikai palacsintának.

raspberry-rhubarb-pancake-sandwich-2008-1

Recept: amerikai palacsinta egyik receptváltozata

  • Hozzávalók: 2 csésze (280ml) liszt, 2 ek. kristálycukor, 1 tk. sütőpor, 1/2 tk. szódabikarbóna, 1/2 tk. só, 2 nagy tojás (a sárgája és fehérje különválasztva), 1 csésze (240ml) író, 3/4 csésze (180ml) tej, 1/4 csésze olvasztott vaj, olaj a sütéshez.
  • Elkészítése: keverőedénybe szitáljuk össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót. Egy másik edényben habverővel alaposan keverjük ki a tojást, az írót a tejet, és az olvasztott vajat. Adjuk hozzá a száraz alkotórészeket és addig keverjük, amíg a száraz részek egynletesen át nem nedvesednek. Egy keverőtálban csipetnyi sóval verjünk kemény habot a szobahőmérsékletű tojásfehérjéből. A tojáshabot keverjük a palacsintatésztába. Közepes hőmérsékleten felforrósított, olajozott serpenyőben, palacsintasütőban süssük. Egy palacsintához 1/4 csésze (60ml) tésztát számítsunk. Süssük, amíg aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük barnára. Mézzel, cukorsziruppal, juharsziruppal, vagy bármivel, amihez kedvünk támad, fogyasszuk. A málna, szeder, eper és más piros gyömülcsök különösen finomak vele. Nem ritka, hogy vajdarabot helyeznek a meleg palacsintára, és hagyják szétolvadni rajta.

Pancake; Forrás: pancakerecipes-marjan

Az amerikai palacsinta, különösen a hozzáadott sziruptól, vajtól, cukortól, igazán nem egy könnyű, kalóriaszegény étel., de mértékkel engedni lehet a csábításának. Jó étvágyat!

Csíki Sándor♣