MÁD – Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Első Mádi Borház és Bisztró, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Butik Hotel, Aszúház. Megannyi ismert, és egyre ismeretebbé váló hely Tokaj-hegyalján, Mádon, melyek között Kovács Károly tulajdonos teremt kapcsolatot. Kovács Károly az elmúlt években példamutatóan nagy összeget fektetett be Mádon, számos „szigetet” hozva létre ebben a szélcsendes, újra növekvő presztízsű faluban. Mint összefoglalva írják: „Az elmúlt években több komoly fejlesztés
is kezdődött Mádon, melyek közül az Első Mádi Borház megkerülhetetlenné vált, a Gusteau Kulináris Élményműhely egyre nagyobb elismerést vív ki, a Szent Tamás Borászat pedig úttörő szerepet játszik a település borának megteremtésével. Nem kevésbé úttörő vállalkozás a hamarosan átadásra kerülő Botrytis Butik Hotel és Aszúház sem, mely utóbbi egyszerre ad helyet a gondosan összeválogatott, Tokaj-Hegyalja híres borát bemutató borarchívumnak, biztosít lehetőséget borok szakszerű tárolására és ismerteti meg a látogatókat a borvidék szőlészetével, borászatával.”
Botrytis Butik Hotel, Mád
Mádi látogatásunk során a hivatalosan még meg sem nyílt Botrytis Hotelban aludtunk. Érdemes lesz kipróbálni, mert barátságos, színvonalas, s ahogy az előzetes hírek szólnak, kedvező árfekvésű is lesz.
Nőnapi borvacsora a Gusteau-ban
A Gusteau Kulináris Élményműhelyről volt már szó, ahogy az is tudható, hogy Tokaj-Hegyalja legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó, legtöbb dicséretre érdemes konyhája is éppen itt található. A Gusteau, s általában a Kovács Károly nevével fémjelzett gasztronómiai vállalkozások tanácsadója Harmath Csaba, a séf Horváth Gábor, ám a stílusban, a kialakult végeredményben, a környezet kialakításában Kovács Károly párja, Tóth Tünde munkája, ízlése, szépérzéke, tenni akarása is benne van.

Horváth Gábor séf (Gusteau, Első Mádi Borház és Bisztró) a Gusteau konyhájában. Előtte: kecske rilette, hagymával.

A konyhában készül a házi rikottával töltött tészta, beurre blanc-nal, gombákkal. Egyszerű, tiszta ízvilágú, élvezetes húsmentes fogás. Üde, harmonikus zamatokkal, jó savakkal, textúrákkal. Megszerettem ezt az emlékezetes ételt. Jó hozzá a furmint!
„Nőnap alkalmából rendhagyó módon borvacsorát tartunk. Az ünnepi alkalom estjén három hölgy, Tóth Tünde, Szepsy Gabriella és Zsirai Kata ajánlásával összeállított borsorhoz készít nőnapi fogásokat Horváth Gábor chef. Ceremóniamesterünk a tavalyi évhez hasonlóan Feke Pál színművész lesz.”
A nőnapi borvacsora közönsége Budapestről, Debrecenből, s máshonnan, de, jellemzően távolabbról autózva érkezett Mádra.
Mád és a híres terroir kecskék
Mádi kirándulásunk másnapján, vasárnap délelőtt az Első Mádi Borházban – újabban már Bisztróban is – ebédeltünk. Immár sokan tudják, hogy a Gusteau Kulináris Élményműhelyhez és immár az Első Mádi Borházhoz is kötődően, számottevő kecsketenyésztés is folyik Mádon.
Mint a Gusteau honlapján áll: „Tokaj-hegyalja szívében, Mádon működő éttermünk, a Gusteau Kulináris Élményműhely egy misszióra vállalkozott. Ez nem lehet más, mint a tokaji borok támogatása a gasztronómiában. A világ valamennyi sikeres borvidéke mögött saját konyha áll. A Gusteau egyedi stílusával elő szeretnénk segíteni, hogy a tokaji bor újra a régi fényében pompázzon.” A Gusteau stílusa „nem más mint egy finomított-kreatív borkonyha, mely a helyi alapanyagokra fókuszál. Szeretnénk ha minél több regionális élelmiszer gyökeret verne, ezzel is segítve a helyben élő gazdálkodó emberek helyzetét. Ennek okán jött létre például a mádi Terroir kecske is, hiszen a kecskehús kiváló társa a furmintnak.” S, hogy mennyire így van ez, megtapasztalhatjuk a Mádi Borházban is.
- Az Első Mádi Borház és Bisztró új kulináris koncepciója szerint az immár jelentős létszámú mádi terroir kecskeállományból minden héten vágnak egy állatot, s ebből készül a hétről hétre változó ételválaszték. Horváth Gábor chef tehát, minden héten kap egy friss vágást a mádi kecskefarmról, ebből készít tetszőleges kecske fogást minden szombatra, vasárnapra, s, ha szerencsénk van, talán még más napokra is.

Ottjártunkkor egy másfél éves, 35 kilós búr nőstény kecskéből készült a konfitált kecske lapocka, sült krémes kukoricával és babbal. (Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)

Azóta újabb kecske fogások készültek Mádon, mint a képen szereplő pörkölt. Kecskepörkölt, galuska felfújt, káposzta saláta. (Első Mádi Borház és Bisztró, Mád)
A kecske mellett klasszikusok is étlapon vannak, mint a vasárnapi ebédre fogyasztott „nyakleves” lúdgégetésztával, külön tálalt velővel. A hideg előételek között nagyszerű pástétomok, rilette is megvásárolható.
- Az utazó szemével, Mád Tokaj-Hegyalja kétségtelenül legígéretesebb települése. Az elmúlt évek fejlődése, a programok és lehetőségek koncentrálódása miatt Mád lett az a hely, ahová, ha csak egy hétvégét töltünk el Hegyalján, menni érdemes. Mád lett az a hely, ahol a bor mellé a gasztronómia is felzárkózott. A mádi „Terroir kecske” ennek egyik szép példája.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!