Tokaj Drei – A Tokaji borvidék szívében, Tállyán található egy kicsi, de annál karakteresebb borászat, amelynek a nevében az esetünkben sokatmondó három (Drei) szerepel: Tokaj Drei. Ebben a mindössze 2,1 hektáron gazdálkodó, évente körülbelül 5000 palack bort készítő borászatban minden tétel egy önálló történet, egy személyes hangvételű üzenet – és egyben meghívás is arra, hogy a kóstoló személy is harmóniára találjon önmagával és a tájjal. A TokajDrei meglepetést jelentő borait kóstoltuk.
A Tokaj Drei mögött három barát, eredeti végzettségét illetően három, a borász világban is immár ambiciózus közgazdász áll: Homolya Dániel (aki: a kapcsolat), Sóstói András (aki: a borász) és Szerencsi Péter (aki: a szőlész). Egyetemi éveik alatt találkoztak, közös szakmai és emberi útjuk pedig egyre szorosabbá vált. Mindhárman Északkelet-Magyarországról származnak, így aztán nem csoda, hogy mély érzelmi kötődés fűzi őket a Tokaji borvidékhez – különösen Tállyához, ahol a borászatuk is működik. Dóri szerint:
„A Tokaj Drei nem csupán borokat palackoz, hanem érzéseket, helyszíneket és pillanatokat. A borok neve és stílusa mögött pedig jól láthatóan felsejlik egy-egy gondolat, vágy, fordulat.”

Dániel Dóra
A borászat legfőbb erőssége (adottsága is) a „kis mennyiség – nagy figyelem” elve, amely minden tételt személyessé és karakteressé tesz. A borokhoz kapcsolódó neveket, dizájnt és történeteket is ők maguk alkotják meg, ahogy a címke tervezésben is helyet kap a kreatív önkifejezés.
Ezek a borok nem akarják megalkuvó módon a tömegízlést szolgálni, de nem is a sznobok italai. Ezzel együtt gondolkodásra, érzékelésre és elmélyülésre hívnak. Van köztük friss és játékos Pet-Nat pezsgő, dűlőszelektált furmint, egzotikus rajnai rizling, sőt, édes szamorodni és késői szüretelésű különlegesség is. A Tokaj Drei borait nem könnyű csak „megkóstolni” – inkább átélni érdemes őket.

TokajDrei borok a Haller-teraszon
Metanoia Pet-Nat
A kortyban szép, élénk savak és kerek buborékok találkoznak. Ízvilágában birssajt, birsalma, reszelt zöldalma, friss almahéj, és egy kis cideres karakter jelenik meg, ami még izgalmasabbá teszi ezt a természetes erjedésű, szűretlen pezsgőt.
- Szőlőfajta: Hárslevelű
- Dűlő: Somszög
- Évjárat: 2024
- Sav: 6,4 g/l
- Cukor: 4,4 g/l
- Alkohol: 12%
T Dry Furmint 2023 (Furmint)
A kortyban roppanós savak, enyhe citrusosság és fehér húsú gyümölcsök jellemzik. Illatban visszafogott, ízben viszont szépen kiteljesedik, ahogy melegszik a pohárban – benne van Tokaj friss oldala, minden sallang nélkül.
- Szőlőfajta: Furmint
- Dűlő: Palota (Tállya)
- Évjárat: 2023
- Sav: 5,7 g/l
- Cukor: 1,3 g/l
- Alkohol: 11,5%
Görbe 2023 (Furmint)
Ízében birses, fehérhúsú barack, szárított gyógynövények és egy leheletnyi mézes édesség jelenik meg a magasabb alkoholtartalom miatt. A korty feszes, mégis rétegzett, hosszú lecsengésű. A háttérben ott az ásványos karakter, ami emlékeztet: ez egy dűlőspecifikus bor, melynek karaktere kizárólag ezen termőhelyen alakulhatott ki.
- Szőlőfajta: 100% Furmint
- Dűlő/parcella: Görbe-dűlő – 4-es parcella
- Évjárat: 2023
- Palackszám: 194 palack
- Sav: 5,6 g/l
- Cukor: 4,2 g/l
- Alkohol: 13,5%
Görbe 2023
Illatában és ízében körtés-almás jegyek keverednek enyhe fűszerességgel, édeskés füsttel, és sósságot idéző ásványossággal. A korty szélesebb, mint a testvéré, ugyanakkor megtartotta a furmintra jellemző vibráló savgerincet.
Analitika:
- Szőlőfajta: 100% Furmint
- Dűlő/parcella: Görbe-dűlő – 1-es parcella
- Évjárat: 2023
- Érlelés: 220 literes új fahordó, 1,5–2 hónap
Exogen (Rajnai rizling)
Ez a bor kísérletből állandó szereplővé válhat – mert megmutatja, hogy egy tokaji bor is lehet „idegen”, miközben teljesen hiteles marad.
- Szőlőfajta: Rajnai rizling
- Kategória: félszáraz
- Évjárat: 2023
- Sav: 5,1 g/l
- Cukor: 9,7 g/l
- Alkohol: 12%
Mediator 2021 (Furmint)
Ízében érett körte, fehér virágok, kandírozott citromhéj, és a végén egy finom, szinte tapintható krémesség zárja a kortyot. A savak szépen megtartják a bort, a cukor pedig nem dominál, csak árnyal.
- Szőlőfajta: Furmint
- Dűlő: Görbe-dűlő
- Évjárat: 2021
- Sav: 8 g/l
- Cukor: 13 g/l
- Alkohol: 12%
Semiramis 2022 (Sárgamuskotály)
Ez a bor nem desszert mellé való – maga a desszert. Egy pohárban sűrített boldogság, amit akár egy naplementében is el lehet kortyolni, minden különösebb cél nélkül – csak úgy, önmagáért.
- Szőlőfajta: Sárgamuskotály
- Évjárat: 2022
- Sav: 5,8 g/l
- Cukor: 60 g/l
- Alkohol: 13,5%
Stilo 2023 (Kabar)
A bor stílusosan (és stílóból) hozza a klasszikus szamorodni jegyeket: aranysárga szín, botritiszes mélység, selymes textúra. Illatában narancslekvár, kandírozott ananász, méz, datolya és pirított dió. Ízében gazdag, hosszú, telt – de mégsem nehéz. A savak gyönyörűen megtartják a 144 gramm/liter cukor édességét, így a korty nem csupán édes, hanem komplex és rétegzett.
Analitika:
- Szőlőfajta: 100% Kabar
- Évjárat: 2023
- Cukor: 144 g/l
- Sav: 5,8 g/l
- Alkohol: 11,5%
+1 Tokaj Drei Must (Hárslevelű & Furmint)
A 2024-es évjáratú Hárslevelű és Furmint szőlőből készült must illatában és ízében a szőlő legtermészetesebb arcát mutatja: fehér virágok, frissen szedett zöld alma, bodza, egy kis citrus, és az az ismerős, nosztalgikus jegy, amit sokan csak így hívnak: menzás tea. De itt nem a papíros nosztalgiára kell gondolni, hanem arra a természetes, enyhén fanyar, mégis édes és friss ízre, amitől egy ital igazán üdítővé válik.
- Alkoholmentes
- Szőlőfajták: Hárslevelű & Furmint
- Évjárat: 2024

Dániel Dóra, Homolya Dániel és Csíki Sándor a Haller-teraszon TokajDrei borokat kóstol.
Kóstolta: Dóra Dániel & Csíki Sándor (A jegyzeteket írta: Dóra Dániel, szerkesztette: Csíki Sándor)


VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!