Bakos Borászat, NadapBAKOS BORÁSZAT, NADAP – A tulajdonosok, Bakos László, és a felesége, Bakos-Szabó Marianna 2012-ben költözött Nadapra. Marianna Békéscsabán, László Székesfehérváron nőtt fel, a közös életük Budapesten indult. László építész, Marianna környezetvédelmi mérnök, három gyermekük közül a legidősebb 16 éves, a két kisebb már Nadapra született. Marianna és László soha nem gondolt arra, hogy szőlővel vagy borral kellene

foglalkozniuk. Hogy milyen nagyszerű borokat ad a környék, azzal egy Szentesi József kóstolón szembesültek. 2016-ban befektetési céllal vásároltak meg egy 35 hektáros területet. Mivel a földeket bérlő hasznosította, úgy gondolták, hogy egyelőre nem kell foglalkozniuk a gazdálkodás kérdésével. Csakhogy az élet máshogy döntött.

László beiratkozott a Kertészeti Egyetem szőlész-borász másoddiplomás képzésére, és mivel akkor jött a Covid, kísérleti jelleggel elkezdtek művelni egy kis parcellát, hogy lássák, mire is képesek valójában. Aztán elérkezett a szüret, és rádöbbentek, hogy a megtermelt szőlőt valahol fel is kellene dolgozni, de annak megfelelő hellyel nem rendelkeztek. Ilyenkor jól jön, ha van a családban egy építész, volt egy kis parasztházuk Sukorón, hát azt alakították át feldolgozó épületté. Hagyományos anyagokkal dolgoztak, a fal tapasztott vályog, egyszerűen fehérre meszelve. Az épület elejében van egy kis vendégház, a végében kapott helyet a borászat.

Bakos Borászat, Nadap - Bakos-Szabó Marianna és Bakos László

Bakos Borászat, Nadap – Bakos-Szabó Marianna és Bakos László

 

Aki azonban még soha életében nem készített bort, az hiába tanulja elméletben, elkél számára a gyakorlati segítség. Nagy Gábor pázmándi hegybíró, a Nagy Gábor Családi Pince tulajdonosa örömmel ajánlotta fel a segítségét, és az első borok az ő bábáskodásával születtek. A következő évben vásároltak még két parcellát, és ezzel már több mint egy hektárnyi területről szüreteltek. Viszont kicsit bonyolulttá tette a helyzetet, hogy a nagy ültetvény bérlője távozott, így a nyakukba szakadt 14 hektár szántó és 20 hektár szőlő, amelynek hasznosítására megoldást kellett találniuk.

 

A termőterület

A nagy ültetvény csodálatos helyen, Nadap Határában, egy Natura 2000 minősítésű területen van, a Velencei-hegyéghez tartozó Meleg-hegy és a 268 méter magas Csúcsos-hegy között. Negyvenéves rajnai rizlinget érlel rajta a nap, a panoráma csodálatos, látszik a távolban a Velencei-tó kékje, a falu templomtornya és a Csúcsos-hegy tetején elhelyezett kereszt is. A tó mikroklimatikus hatásai remekül érvényesülnek, nem véletlen, hogy mindig is ez volt Nadap szőlőhegye. Az egész környék egy gránittömbön fekszik, fölötte rétegekben különböző egyéb kőzetek helyezkednek el, a felszíni termőréteg 20-80 cm. A talaj rendkívül mészköves, ami a vízmegtartó képesség szempontjából nagyon fontos elem.

Bakos Borászat, Nadap

A táj szépsége, természetessége sokakat vonzott ide, nem véletlen, hogy ez volt Czinege Lajos egykori honvédelmi miniszter kedvenc vadászterülete. Egy időben rebesgették, hogy ott fogják majd felépíteni a Hungaroringet, de mégis változott a terv, és ez a falubeliek szerint egyértelműen Czinege Lajosnak köszönhető. Vadak még mindig gyakran járnak erre, ezért Bakosék körbekerítették az egész területüket, és az ugar egy részét hatalmas munkagépek segítségével törték fel. Gondot okoz a szinte kiirthatatlan keskenylevelű ezüstfa, amely újra és újra megjelenik, de az új telepítéseknek köszönhetően a vidék már határozottan kezdi egy gondozott kultúrtáj benyomását kelteni.

 

A szőlőfajták

A Bakos házaspár nagy jövőt jósol a régi magyar szőlőfajtáknak, ezért az eddig eltelepített 4, valamint a művelés alá vont 2,5 hektáros területre jórészt ezeket ültették. Jelenleg ők rendelkeznek Magyarország legnagyobb laska-, tihanyi kék, valamint tarcali kék ültetvényével – az első kettőből egy-egy hektárt, az utóbbiból 0,5 hektárt telepítettek, szerémi zöld pedig másfél hektáron terem majd – legalábbis egyelőre.

 

Apartman és borbár

Laci meggyőződése, hogy élményt kell eladni, amihez önmagában a bor kevés. Ezért két ingatlant is építettek Nadapon, amelyben irodák és vendéglakások, valamint egy borbár kapott helyet. Az igényesen berendezett, 4 férőhelyes apartmanok remek bázisul szolgálhatnak a környék felfedezésére, ráadásul a házak előtt fut el a Budapest-Balaton bicikliút: aki arra jár, okosan teszi, ha beiktat egy rövidebb-hosszabb pihenőt.

Bakos Borászat, Nadap - Bakos-Szabó Marianna és Bakos László

Bakos Borászat, Nadap – Bakos-Szabó Marianna és Bakos László

A borbárhoz tartozó terasz a Csúcsos-hegyre néz, szép időben kifejezetten jól esik itt hűsölni, felfrissülni. A tulajdonosok olyan borbárt álmodtak, ami akár Budapest belvárosában is megállná a helyét. Az enteriőr igényes, az egyedi tervezésű világítótestet senki sem hagyja szó nélkül, a részben teraszos kialakítású tihanyi kék ültetvény-ihlette kerámiafal Zakar István alkotása. A Bakos házaspár meggyőződése, hogy segíteni kell a kortárs művészek kibontakozását, de ugyanígy gondolkodnak a helyi termelőkkel kapcsolatban is. A borbárban a saját boraikon kívül egyelőre Szentesi József és Nagy Gábor tételeit kínálják, és mellé hidegtálat a környékbeli termelők készítményeiből.

Amint az új telepítésű ültetvények termőre fordulnak, a Bakos Borászat kinövi a kis sukorói pincét, így a házaspár új feldolgozó építését tervezi. Az üzem zöldmezős beruházásként valósul majd meg, nem máshol, mint a szőlősorok között, a hegyek ölelésében. A tervek már elkészültek, hamarosan indulhat az építkezés.

 

A borok

A Bakos Borászat a 2020-as évjáratból készítette el az első borát. Egyelőre csak rajnai rizling terem az ültetényükön, abból minden évben születik egy tartályos és egy hordós változat, viszont a sillerhez vásárolják a kékfrankost. Könnyű, üde, gyümölcsös bor készül belőle, meggyes, málnás, szamócás gyümölcsösséggel. Annyira üde, hogy még az is szívesen kóstolgatja, aki egyébként nem szereti a vörösbort.

A rajnai rizlingnél Laci valamire nagyon ráérzett. Már az első, 2020-as szűretlen tétel is sikert aratott a barátok körében, és bár kereskedelmi forgalomba nem került, egy borvidéki versenyen elnyerte a „tó körüli legjobb fehérbor” megtisztelő címet. A megmérettetés fontos, ezért a boraikat rendszeresen indítják borversenyeken, hogy lássák, hol a helyük a hazai és a nemzetközi mezőnyben. Nos, a jelek azt mutatják, hogy fiatal borászatként is az élmezőnyhöz tartoznak, 2021-es, hordós érlelésű rajnai rizlingjük ugyanis aranyérmet kapott a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

Csíki Sándor (FOOD & WINE) és Szabó Edit (Borsmenta)

Csíki Sándor (FOOD & WINE) és Szabó Edit (Borsmenta)

A borok készítéséhez a 2021-es évjárattól saját élesztőt használnak, a hordós tételek a Kádár Hungary Larus hordójában érlelődnek, évjárattól függően 6-12 hónapig. A választék egyelőre nem túl széles, de aki végigkóstolja párosával a hat meglévő rajnai rizlinget 2023-ból, 2022-ből és 2021-ből, nagyjából képet kaphat arról, hogy honnan indult és hová tart a pincészet. Már az első tételeikkel magasra tették a lécet, és úgy tűnik, hogy egyelőre sikerül a szintet tartani, sőt, fejlődni is.

A Bakos házaspár egyelőre minden munkát maga végez a szőlőben, a borokat Laci készíti, összesen 2000 palackot töltenek meg évente. Amint termőre fordulnak az új telepítések, izgalmassá válik majd az életük, hiszen a régi magyar fajtákkal kapcsolatban egyelőre nagyon kevés meglévő tapasztalatra számíthatnak. Mi szurkolunk nekik, és kíváncsian várjuk a folytatást.

Csíki Sándor (FOOD & WINE) és Szabó Edit (Borsmenta)

Csíki Sándor (FOOD & WINE) és Szabó Edit (Borsmenta)

 

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)