MINIMA – Mínima néven nyílt új mediterrán bisztró a Belgrád rakparton. A tulajdonos, Lehoudis Andreas új bisztrót alapított, hogy – a görög konyha után – tovább tágítsa a kereteket, és nálunk is népszerűsítse és újragondolja a mediterráneum legkiválóbb fogásait. Ezek után, akár langusztát is rendelhetünk zeller-steaken a Mínima Bistroban, az ugyancsak Belgrád rakparti, jól ismert és népszerű Dionysos Taverna alapítójának új éttermében.

S, mielőtt még a görög „minima” szóról, a minimalizmus, a kevés és hasonlók jutnának eszedbe: a görög „minima” szó jelentése, üzenet. És tényleg vannak üzenetek az étteremben. A falon, sokféle nyelven megfogalmazva és kis borítékokban is.

 

Minima Bisztró

A Belgrád rakparton található Dionysos Taverna 1993 óta Budapest színfoltja, egyúttal a legismertebb görög étterme, ami a kezdetektől a vendégek bizalmát és szeretetét élvezte.

“A Sirtos zenekarral többszáz koncertet adtunk már a mediterrán országokban, egészen eldugott helyeken is. Ilyenkor mindig érdekel a helyi gasztronómia: ha van a közelben hal-, hús- vagy zöldségpiac, elfog a kísértés, a vágy és a szenvedély, hogy átadjam magam az autentikus kínálatnak és hangulatnak. Sőt, az éttermek konyháiba is szeretek bekéredzkedni, megfigyelni, milyen technikai megoldásokat és alapanyagokat használnak”

– meséli az alapító, hozzátéve: nem a turistacsapda helyek érdeklik, ehelyett mindig a helyiek ismertetik meg az igazi helyi gasztronómiai élményekkel.

Ratatouille fúzió kacsamájjal

Ratatouille fúzió kacsamájjal

A Mínima Bistro csapatát két séf is erősíti, akik más-más megközelítésből adják bele a munkába a tudásuk legjavát. Cseh László 25 évig a Dionysos séfje volt, hozzá csatlakozott Weisz Roland. Kettejük személyében fúziót alkot a tradicionális konyha és a friss gondolkodásmód.

“László nagyon kreatív és lenyűgöző ízkombinációkat hoz létre, Roland pedig a cukrászatban is otthon van: jelenleg a francia újhullámos sütemények a kedvencei. Egy friss erő, aki már dolgozott fine dining étteremben, éppen ezért innovatív technikákat is meg tud honosítani a mi konyhánkban.” – mondja Andreas.

 

Kiváló alapanyagok

“Az étlapunkon megtalálható számos közismert fogás is, és nem akartunk kirekesztők lenni: az előételek, saláták a kisebb pénztárcájú vendégeinknek is megfelelnek majd. Szerettük volna, ha a minőségi fogások megfizethető áron lennének elérhetők” – mondja a magát “tavernásnak” tituláló alapító.

A főételek közt ugyanakkor találunk igazi különlegességeket, újszerű fogásokat is, mint például a ratatouille fúzió, a borjúborda garnéla társítással, vagy épp a hal trió – ami nálunk különösen szokatlan, hiszen általában egyszerre egyféle halat szolgálnak fel -, valamint a languszta afrodité zellersztéken.

A jó langusztát és a többi minőségi hozzávalót nem könnyű beszerezni, de a Mínima Bistroban kizárólag ezekkel dolgozunk”

– mondja a tulajdonos, akinek célja, hogy maradandó élményt biztosítson a vendégeknek. Ehhez hozzájárul a kellemes zene is, illetve a konyha, ahol részben betekinthetünk az ételek készítési folyamatába.

Languszta

Languszta

Languszta Afrodité

Languszta Afrodité

Borjúborda garnélával

Borjúborda garnélával

Karfiol velouté

Karfiol velouté

A Minima Bistro belső tere

A Minima Bistro belső tere

A mediterrán kultúra szerves része a kávé- és teafogyasztás is. Érdemes lehet akár egy különleges meleg vagy hideg kávéra is beülni a Bistroba. A Mínimában tematikus napokat is terveznek majd a mediterrán kultúra jegyében. Az első izgalmas esemény pedig nem volt más, mint hogy szeptember 29.-én egy ortodox püspök is ellátogatott a bisztróba, hogy felszentelje azt.

Languszta, zeller-steak, Minima kaviár mártás

Languszta, zeller-steak, Minima kaviár mártás

 

(A sajtóanyag felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)