Michelin Guide 2022MICHELIN GUIDE 2022 – A MICHELIN Guide mostantól magyar vidéki éttermeket is ajánl. Miután – mint írják – már 30 éve szemlézi a budapesti éttermeket, a MICHELIN Guide most vidékre is kiterjeszti ajánlásait. Hát, megértük ezt is! Mint a sajtóközleményben áll: Még ebben az évben megjelenik a MICHELIN Guide Hungary. A kalauz 1992 óta  van jelen Budapesten, de most először terjeszti ki válogatását a fővároson túlra.

„Örömmel jelentjük be, hogy Magyarország a MICHELIN Guide új úti célja. Az évek során tanúi lehettünk, ahogyan a kulináris kínálat minősége lenyűgöző módon növekszik, elsőként Budapesten, ahol 2010-ben ismertünk el először MICHELIN-csillaggal éttermet, majd nemzeti szinten” – magyarázza Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója. „Magyarország rendkívül dinamikus gasztronómiai célponttá vált, köszönhetően a termékei nagy választékának, beleértve az értékes fűszereket, a helyi termelőktől származó jellegzetes hús- és sajttermékeket, valamint a borok széles kínálatát is. Alig várjuk, hogy egész Magyarország területéről bemutassuk a kiváló éttermeket és a tehetséges szakembereket a gasztronómia iránt érdeklődő nemzetközi közösségünknek.”

A MICHELIN Guide Budapest 2022 tavaly szeptemberben jelent meg. Akkor két új étterem kapott MICHELIN-csillagot, így összesen hétre nőtt az így elismert budapesti éttermek száma.

„Az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómia fejlődése világszerte figyelmet váltott ki. A magyar alapanyagok minősége hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak Budapest, de Magyarország vidéke is felkerüljön a gasztronómia világtérképére. Nagy megtiszteltetés, hogy ebben az évben már nemzeti szintű válogatást ad ki a MICHELIN Guide, és hálásak vagyunk, hogy a magyar éttermek és séfek hamarosan országszerte megkapják a legnagyobb figyelmet és elismerést, ami tovább erősíti hazánk turisztikai vonzerejét” – tette hozzá dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A kiválasztást a MICHELIN Guide felügyelői a már jól bevált és tesztelt módszertan szerint, egységes kritériumok alapján végzik. Ezek minden étteremre érvényesek annak érdekében, hogy a gasztronómia szerelmesei megalapozott döntéseket tudjanak hozni, amikor magas minőségű lehetőségeket keresnek. A kalauz digitális formában elérhető lesz a MICHELIN Guide weboldalán, illetve az ingyenes iOS és Android alkalmazásokban.

Végre ezt is megértük!

2010-ben írtam: „Az elmúlt években többször is megkérdeztek róla, hogy mit gondolok a Michelin csillagról és arról, hogy hazánk (sic!) mikor kap végre csillagot. Nos, mindig azt mondtam, hogy nem kell különösebben aggódni, mert előbb utóbb biztosan kapunk, különösen, ha az inspektorok nagyobb helyismeretre tesznek szert itt, a Párizstól távoli “Balkánon”. A kérdezők egy része a csehekkel példálózott, ahol egy nem cseh séf szerezte Prágának az első csillagot. Nálunk most ugyanígy egy nem magyar séf szerezte meg a csillagot, oldalán egy nagyon elkötelezett tulajdonossal, mert hogy az is kell a sikerhez – legalább annyira, mint a séf.”

Mindezek után – felettébb optimistán – még hozzátettem a következőket is:

„Megtört a jég, s Nyugat Európa kulináris szempontból is elismerte Budapest létezését. A vidék elismerésére – már csak logisztikai okokból is – még legalább egy-két évet várni kell.” (Írtam 2010.03.17-én)

Nos, meglehetősen optimista voltam, s szerintem mások is, mert az egy-két évből végül tizenegy-tizenkét év lett. Nem kapkodták el, az biztos, de ezen már ne füstölögjünk.

Michelin Guide

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)