MichelinManZenWithBlueScarf3DPortrai2_thumbMÁR MINDENKI tudja, akit érdekelnek ezek a dolgok, hogy az előző évek izgalmai után mindenki, akinek köze volt a hozzá, s akinek nem, megtörölheti izzadságtól gyöngyöző homlokát, szusszanásnyira hátradőlhet, mert sikerült. Megvan! A miénk, akárcsak a 6:3. Nem kell már a csehekre irigykednünk. Van nekünk is. A Ráday utcában. A Costes.

Kulináris 6:3

Az elmúlt években többször is megkérdeztek róla, hogy mit gondolok a Michelin csillagról és arról, hogy hazánk (sic!) mikor kap végre csillagot. Nos, mindig azt mondtam, hogy nem kell különösebben aggódni, mert előbb utóbb biztosan kapunk, különösen, ha az inspektorok nagyobb helyismeretre tesznek szert itt, a Párizstól távoli „Balkánon”. A kérdezők egy része a csehekkel példálózott, ahol egy nem cseh séf szerezte Prágának az első csillagot. Nálunk most ugyanígy egy nem magyar séf szerezte meg a csillagot, oldalán egy nagyon elkötelezett tulajdonossal, mert hogy az is kell a sikerhez – legalább annyira, mint a séf.

Bátran mondhatjuk, hogy Gerendai Károlynak sikerült elérni a Michelin csillagot, s bár kellett hozzá egy séf, de ez a csillag alapvetően akkor is Gerendai csillaga,  elszántságának egyenes következménye. Gratulálok hozzá, s kívánom, hogy jó sokáig tartsa meg, sőt gyarapítsa a számát.

A csillag tehát megérkezett, ahogy arra számítani lehetett, s a Costes kapta, amire ugyancsak lehetett gondolni. Hatásában azonban talán lényegesebb az az ajánlás, amit másik négy étterem kapott.

bib-gourmand (1)A Bib Gourmand annyit tesz, hogy kiváló ár/érték aránya miatt az adott étterem az inspektorok kedvencévé vált. Ilyen Michelin Bib Gourmand étteremből egyébként csak New Yorkban több mint hetven akad, ami hevenyészett és többé-kevésbé felületes párhuzammal azt jelentheti, hogy Budapesten arányosan 10-15 ilyen étteremre lehet majd a csúcson reálisan számítani.

Megtört a jég, s Nyugat Európa kulináris szempontból is elismerte Budapest létezését. A vidék elismerésére már csak logisztikai okokból is még legalább egy-két évet várni kell.

Ez az orrát nyalogató, ám annál többre becsült, s jó kezekben feltehetőleg aranyat érő Bib Gourmand figura valószínűleg új lendületet ad majd sokaknak, köszönhetően

  • Bíró Lajos (Bock Bistro, Budapest),
  • Litauszki Zsolt (21, Budapest),
  • Pethő Balázs (Csalogány 26, Budapest)
  • Fazekas László (Arcade Bistro, Budapest)

séfeknek, s mindenkinek, aki segítette, segíti őket. Gratulálok!

Csíki Sándor♣