Badacsony New Yorkban2022. ÁPRILIS 9-ÉN – Badacsony idén is visszatér a New York Palotába! Április 9-én Budapestre látogat a Badacsonyi Borvidék. A vendégeket gazdag kínálat várja Badacsony kiemelkedő boraiból a New York Palota Róma termében. Újult lendülettel, hatalmas várakozással, kicsattanó életkedvvel és igazi mestermunkákkal készülődik a sétakóstolóra Badacsony. A kiállító borászatok személyesen töltik

meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. Ezt a hangulatot hivatott közvetíteni az esemény idei szlogenje is: Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít. Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.

„A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműködésével” – méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.

Badacsony New Yorkban 2022

Badacsony New Yorkban, 2021

Badacsony New Yorkban, 2021

A kóstolón csaknem 50 kiállító várja a Badacsonyi Borvidék kedvelőit. Ez alkalommal 34 borászat, több mint 160 féle, ásványokban bővelkedő borát kóstolhatják meg a látogatók. Az esemény „főszereplői” olyan különlegességek, amelyek kizárólag ezen a borvidéken születnek meg, köszönhetően a talaj egyedi ásványosságának, a bazalt, a homokkő és a klíma sajátos hatásainak. Ilyen például a badacsonyi bazalthegy leghűségesebb lakója, a Kéknyelű.

A program további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvény helyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a mesterkurzusok sem maradnak el. Ezúttal Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Előadásának címe: BORÁGYAK – Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak.

Badacsony New Yorkban, 2021

Badacsony New Yorkban, 2021

A mesterkurzus során a következő borokat kóstolhatják meg a résztvevők, melyek mellé Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje készít harmonizáló étkeket:

 1. Válibor – Budai Zöld 2021
 2. Szászi Birtok – Rókaluki Olaszrizling 2020
 3. Nyári Pince – Olaszrizling Válogatás 2017
 4. Laposa Birtok – PINO-Szürkebarát 2020
 5. Villa Sandahl – CRYSTAL CUT Rajnai Rizling 2017
 6. Domaine Edegger – Quintessence / barrique Sauvignon Blanc 2018
 7. a’Capella Szőlőbirtok – Badacsonyi Zeus 2019
 8. Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Kéknyelű 2017
 9. Gilvesy Pincészet – Váradi Furmint 2019

 

Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél 6-7-16-26(!) éves tételeket segítségül hívva. Előadásának címe: A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból. A mesterkurzus résztvevői a következő borokat kóstolhatják meg , a hozzájuk illő falatkákat szintén Wolf András készíti.

 1. Málik Pince – Zeus  2015
 2. Villa Tolnay Borház – Zöld veltelini 2015
 3. Borbély Családi Pincészet  – Bács-hegy Olaszrizling 2015
 4. Németh Pince – Olaszrizling késői szüret 2015
 5. Vörös Szőlőbirtok – Szürkebarát 1996
 6. Első Magyar Borház – Szeremley Birtok – Kéknyelű 2006
 7. VáliBor – Pinot noir 2016

 

Program

 • 14:00-16:00: Az eseményen 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes.
 • 16:00-tól: 16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.
 • Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra elővételben lehet vásárolni a www.kostolo.badacsony.com weboldalon kedvezményes 7.900 forintos áron, vagy a helyszínen korlátozott számban  9.900 forintért.

FACEBOOK: Badacsony New Yorkban 2022.

Badacsony New Yorkban, 2021

 • Köszönöm, ha elolvastátok! Látogassátok meg a blogot máskor is! Ha tetszett, lájkoljatok!
 • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik! A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!

FOOD&WINE logo