krumplitej készítéseOLCSÓ, HÁZI KRUMPLITEJ – A krumplitej (burgonyatej) abszolút trendi vegetáriánus termék. És krumpliból készül, mi másból! A krumplitej tejes kinézetű, krémes, nincs benne laktóz, nincs benne glutén, emellett még olcsó is. Előállításával energiát és vizet spórolunk, vagyis emiatt is jó a bolygónak. S,  ha a fenntarthatóság, stb. nem lenne éppen elég, a krumplitejet ráadásul még a capuccino-hoz is kipróbálhatjuk. Mert működik. Meg kell szokni, de működik. Persze, a célcsoport már amúgyis sokat edződött más növényi tejeken, a szójatejen, mandulatejen, zabtejen, rizstejen, kókusz-, dió- és kesudiótejen.

Az érvek megkoronázásaként, a krumplitej tökéletesen megfelel az idei (és jövőbeni) éttermi és kulináris trendeknek, Ezt feltétlenül el kell olvasnod, mert nagyon tájékozott és menő leszel tőle, ha megtudod, hogy idén mi a pálya a gasztronómiában és az éttermek világában. Hol, másutt, mint éppen ezen a blogon!

Környezetkárosító növényi tejek? – De még mennyire!

A frissen érkezett krumplitej előállítók persze gőzerővel fúrják a mandulatej és szójatej gyártókat és úgy látszik, hogy van is miért. A mandulatej előállítása például nem is olyan szelíd és barátságos, mint azt a szelíd és barátságos  mandulatej fogyasztók hiszik. Tudtad, hogy a világ mandulatej termelésének körülbelül 80 százaléka éppen minden újra nyitott, s emellett víz gondokkal küzdő Kaliforniában történik. A termelés teljes vertikumában egy pohár mandulatej előállításához 120 liter (egyesek szerint még ennél is több) víz szükséges. Nagyon sok, de rajtunk kívül senkit nem érdekel, mivel ez egy milliárd-dolláros, egyre növekvő volumenű piac és üzlet. Persze a szójatej előállítása sem szeplőtelen. A vízfelhasználás szempontjábólugyan kedvezőbb, mint a mandula, de elegendő csak, ha a növekvő szójaigény kielégítése érdekében kivágott amazóniai őserdőkre gondolunk, hogy belássuk, ez sem tökéletes megoldás. És gondoljunk is! A krumpli viszont majdnem hibátlan.

 

Krumplitej – Hát az meg mi?

A krumplitej (burgonyatej: ezt is ide írom, mert még nem tudom melyik elnevezés terjed majd el, aztán nehogy emiatt ne találjanak meg a keresőmotorok) egy növényi alapú tejpótló, amelyet főtt burgonyából készíthetsz el. A krumplitej a krumplit pürésítve és a főzőlevével elkeverve, kevés mandulapaszta, vagy szezámmagpaszta hozzáadásával, mézzel, vagy juharsziruppal cseppet édesítve, picit sózva, esetleg csipetnyi borkősavval, vagy citromsavval is bolondítva készíthető el. Érdemes elkészíteni, mert erre éppúgy rá lehet kattanni, mint a többi növényi alapú tejre. És mennyivel olcsóbb így!

Miért is jó a krumplitej?

Állítólag a krumpli és ezzel a krumplitej is azért jó, mert

      • A krumplitej remek D- és B12-vitamin forrás, ami nem igaz, de olvasni ilyeneket.
      • A krumplitejben (burgonyában) számos vitamin és ásványi anyagok fordul elő, ami tényleg jó dolog, de kezeljük kellő fenntartással.
      • A krumplitej kalcium- és vastartalma – állítólag – hasonló a tehéntejéhez – ez sem igaz, de olvasni ilyeneket is.
      • A krumplitej az allergiában, laktóz- és glutén intoleranciában szenvedők, a szóját és zsírokat utálók számára igazi kincs, ami viszont igaz lehet.
      • És akkor a már emlegetett környezeti hatások szempontjából (egységnyi területen termelhető termésmennyiség, vízigény, stb.) is összességében kedvezőbb ez a növényi alapú tej, mint a többi növényi alapú tej.

Édesburgonyával is működik? – Persze!

Igen, jogos a kérdés! Ha alaphelyzetből is édeskésebb burgonyatejet akarsz készíteni és nem ragaszkodsz a tejhez közelállóbb színhez, a krumplitejet készítheted édesburgonyából is.  Ha pedig az édesburgonyából készített krumplitejre kattansz rá, akkor itt még azt is elolvashatod, hogy otthon miképpen termessz egyszerűen édesburgonyát.

Eltarthatóság

A krumplitejet hűtőszekrényben 2-3 napig is eltarthatod. Valószínűleg tovább is, de sok múlik a higiénés körülményeken.

A krumplitejjel a Földet is véded!

A krumplitejjel a Földet is véded!

 

A krumplitej hozzávalói

Hozzávalók:

Opcionális
(Ha akarod ki is hagyhatod, vagy mással helyettesítheted, ha éppen kísérletező kedvedben vagy.)

  • ½ tk. (2,5 ml) vaníliakivonat
  • ½ tk. (1,6 g) borkősav, vagy citromsav
  • Csipetnyi só.

Elkészítése:

  1. A burgonyákat megtisztítjuk, feldaraboljuk és a recept szerinti mennyiségű forró vízben nagyjából 15 percig főzzük.
  2. Amíg a krumpli fő, az áztatóvízből kivesszük a mandulákat és turmixgépben (esetleg botmixerrel, aprítógépben) pépesre pürésítjük. A pürét hagyhatjuk a turmixgépben is, mivel úgyis abba tennénk vissza.
  3. Ha már kész szezámpasztát használunk, akkor a 2. lépés természetesen elmarad.
  4. A burgonyát, ha már megpuhul, de még nem esik szét, kivesszük a főzővízből, krumplinyomóval összenyomjuk, majd a turmixgépbe tesszük. (A főzővizet nem öntjük ki mert mindjárt szükségünk lesz rá.)
  5. A turmixgépben a már benne lévő mandulapasztához adjuk az összes hozzávalót: az átnyomott burgonyát, a forróvízzel 9 deciliterre kiegészített főzővizet, az édesítőszert (méz, juharszirup) és ízlés szerint a vaníliakivonatot és/vagy a borkősavat (citromsavat), csipetnyi sót.
  6. A hozzávalókat turmixgépben simára keverjük. Ez 4-6 percet is igénybe vehet.
  7. A turmixgép tartalmát muszlinkendőn szűrjük át.
A Haller-teraszon, a FOOD&WINE blog székhelyén is a krumplitej az új, környezettudatos sláger!

A Haller-teraszon, a FOOD&WINE blog székhelyén is a krumplitej az új, környezettudatos sláger!

  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik!  A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo