MICHELIN GUIDE 2021 – Úgy tűnik, mintha hazai éttermeinknek jóval inkább meg kellene küzdeniük a Michelin figyelméért, elismeréséért, mint számos más ország éttermeinek. A Michelin Guide honlapjára kattintva, a 15777 kiemelt, csillagos, ajánlott, stb. étterem között 25 magyar is akad. Valamennyi budapesti, már csak azért is, mert egyelőre ennél érdemben messzebb még nem akartak eljutni azok az inspektorok, akik időnként,
egyszer-kétszer hazánkba látogatnak. A huszonöt így is nagyszerű eredmény, ha a tíz évvel ezelőtti szemüvegen át nézzük, ám már nem annyira az, ha a hazai csúcsgasztronómia mai színvonalát vesszük alapul, s ne’adj Isten, még a külföldön szerzett tapasztalatainkkal is összevetjük.
Úgy tűnik, mintha hazai éttermeinknek jóval inkább meg kellene küzdeniük a Michelin figyelméért, elismeréséért, mint számos más ország éttermeinek.
A helyzetet a járvány és a járvánnyal járó bezárások csak tovább bonyolították. Lássuk be, értékelni sem volt egyszerű! Nem volt egyszerű, de ettől még felfedezhetnénk az értékelés logikáját, ha egyáltalán létezett ilyen. S, akkor még a zárva tartott, tartó üzletek helyzetét nem is említettük, pedig a listában is akad ilyen.
- Mindezektől függetlenül, szívből gratulálunk mindenkinek, aki szerepel a Michelin honlapján!
- Reméljük azok is előbb utóbb nyilvánosan elismertek lesznek, akik hasonlóképpen megérdemelnék!
3 Michelin-csillagos étterem, 2021 – nincs
2 Michelin-csillagos étterem, 2021 – nincs
1 Michelin-csillagos éttermek, 2021
Babel – Piarista Köz 2, Budapest
Borkonyha – Sas utca 3., Budapest
Costes – Ráday utca 4., Budapest
Costes Downtown – Vigyázó Ferenc utca 5., Budapest
Essência – Sas utca 17., Budapest /ÚJ!
Salt – Királyi Pál utca 4., Budapest /ÚJ!
Stand – Székely Mihály utca 2., Budapest
Ajánlott (tányéros) éttermek, 2021
Laurel Budapest – Kertész utca 29., Budapest
Fricska – Dob utca 56-58., Budapest
Spago by Wolfgang Puck – Váci utca 36., Budapest
Rumour – Petőfi Tér 3., Budapest
Hoppá! Bistro – Andrássy út 34., Budapest
Nobu Budapest – Erzsébet tér 7-8., Budapest
Textúra – Sas utca 6., Budapest
Pasztell – Bajcsy-Zsilinszky út 22., Budapest
Tigris – Mérleg utca 10., Budapest
Felix – Ybl Miklós Tér 9., Budapest
Mák – Vigyázó Ferenc utca 4., Budapest
Zona – Lánchíd utca 7-9., Budapest
St. Andrea – Bajcsy-Zsilinszky út 78., Budapest
Stand25 Bisztró – Attila út10., Budapest
Alabárdos – Országház utca 2., Budapest
Csalogány 26 – Csalogány utca 26., Budapest
Baltazár – Országház utca 31., Budapest
Arany Kaviár – Ostrom utca 19., Budapest
Bib Gourmand – Ezt benézte a Michelin!
A Bib Gourmand-ról valahogy elfeledkezhetett a Michelin Magyarországon. Szingapúrban például 69 Bib Goumand akad, nálunk egy darab sem! Lehet és van is különbség, no, de ekkora! Korábban akadtak még éttermek ebben a kategóriában, mint például a Fricska, amelyikből ajánlott lett.
Emlékezhetünk rá, hogy 2018-ban milyen nagy volt a fellángolás. 2018. március 26-án éppen Budapesten rendezték a “The European Tour of the Michelin Guide for 2018“ eseményt, amelynek során öt ország (Ausztria, Csehország, Görögország, Lengyelország és Magyarország) Michelin csillagos éttermeire derült fény.
„A Várkert Bazárban megrendezett 2018. március 26-ai Gálán közel száz Michelin-csillagos étterem séfje vett részt, s közülük is legalább huszonöt három Michelin csillagos étterem séfje volt. Ők voltak azok, akik a 2018-as új díjazottokat is köszöntötték. A résztvevők emellett Budapesttel is ismerkedhettek. A programjukat a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közösen szervezte. A Bocuse d’Or után a “The European Tour of the Michelin Guide for 2018” egy újabb kiemelkedő lehetőség az ország gasztronómiájának népszerűsítésére és erre a célra – a hírek szerint –bőkezű költségvetés állt rendelkezésre.” – írtam 2018-ban.
2018 után 2021-ben is ugyanaz a véleményem
A következőket írtam 2018-ban:
Miközben a Michelin Európában továbbra is franciásan elitista maradt, a piac bővítése érdekében a Michelin-csillagos éttermek ma már nem csupán a költséges fine-dining menüket kínáló éttermeket jelentik. A változás legjobb példája a Szingapurban működő Chan Hon Meng üzlete és szójás csirkéje.
- Megjegyzés: Ha komolyan vesszük az itt bemutatott szingapúri példát, akkor – ahogy azt Forgács Zoltánnal beszélgetve megállapítottuk – legalább egy Bib Gourmand címre már a Buja Disznók rántott húsa is elegendő kellene, hogy legyen! Remélem, hogy előbb-utóbb elegendő is lesz! Az összesen csak három Bib Gourmand [2018-ban] jóval fukarabb, mint amit Budapest reálisan érdemel.
Ha pedig még egyszer tüzetesen végig nézzük az ajánlott budapesti Michelin Plate éttermeket és összevetjük Chan Hon Meng séf egy-csillagos üzletével, akkor nehogy már ne férjen be közülük egy se legalább a Bib Gourmand kategóriába, kedves Michelin inspektorok!
Csíki Sándor♣
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!