DÖBRÖGI LIBABETYÁR – Az előző posztban az első, s mindjárt botrányba is fulladt libanap történetét elevenítettük fel. A végén, Radvánszki Attila még egy finom libaétel születésének és névadásának hiteles történetét is elmesélte. Az étel nevén ma is jót derültünk. Radvánszki Attila szóról-szóra a leírtak szerint mesélte el a messze földön híres „Döbrögi libabetyár” történetét. Olvassátok figyelemmel, mert az élő történelem szólal meg e sorok közül! 🙂
A „Döbrögi libabetyár” születése (Radvánszki Attila)
„Az első libanapok egyikén, 1996-ban, csináltunk egy olyan pörkölt-szerű ételt a szakácsokkal, amelyben liba melle húsa volt, hízott libamájjal, és házi tarhonyával. Ez egy jó kis szaftos, zamatos, ízletes étel volt, amelynek a különlegessége éppen az volt, hogy libából készült. A pörkölt – érthető okokból – nem egy általános elkészítési módja a libának és a hízott libamájat sem ezeknél az ételeknél szokás használni. Mi azonban tettünk rá hízott libamájat is, hogy gazdag legyen! (Szerették is!) Na, mi legyen a neve? Leültem a sarokba és kitaláltam, hogy „Döbrögi libabetyár”! Ugye, ilyen szó nincs! Libabetyár! Ez nem egy szó! Ilyen nincs, de már lett. Alkottunk egy új szót, egy új ételnevet. „Döbrögi libabetyár” – és fel is tettük a libanapi étlapunkra.
A következő évben – akkor indult az RTL Klub, abban az időben – az RTL Klub elment az akkor még híresnek számító Mátyás Pincébe forgatni, hogy megtudakolja, hogy mivel is készül a séf úr Márton-napra? És, képzeld el, azt mondta a séf, hogy kitaláltak egy új ételt, a Márton-napi libabetyárt! [nevetés] Én szerintem a libabetyárt nem lehet még egyszer kitalálni! Lopta! Olyan bosszantó volt, hogy miért nem megy el a francba! Az ő orra alá tolják a mikrofont, hozzá megy ki a TV, s erre azt mondja, hogy ő találta ki! Pedig nem! A libabetyár a Király utca 100 alatt született, amit akkoriban még Haxen Királynak neveztünk, ma pedig Király100 Gastro Corner-nak. „
S, hogy hová tűnt a Döbrögi libabetyár?
S, hogy miért is nincs a Király100 étterem Libanapi étlapján ma is a „Döbrögi libabetyár”? Mert túlzottan drága lenne. A libából pedig továbbra sem érdemes pörköltet, vagy hasonlót készíteni.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!