TOJÁSOS LECSÓ – A lecsó egy hajdanában mártásnak indult zöldségragu. A magyar konyha paprikás, pusztaillatú világának ifjonc városi, polgári szerzete, tehát cseppet sem népi lelemény. Története és születése korunkban bontakozik ki legteljesebben. Nagyra tartott szerzők gyakorta elmélkedtek már a hagyma, paprika, paradicsom alkotta lecsó mibenlétéről, a paprikaaprításról, a sóról, az őrölt pirospaprika szükségességéről, a világ dolgairól. Számtalanszor írtam a lecsóról, s büszkén állíthatom, hogy a lecsó
leghitelesebb történetét is éppen ezen a blogon olvashatod, mégpedig ide kattintva. Szó esett a shakshuka nevű rokonról is már, amelynek – legalábbis a tojáshasználatot illetően – akad megtermékenyítő hatása a saját tojásos lecsómra is.
Tojásos lecsó – ahogy én készítem (általában)
- Hozzávalók:
- 100 ml olívaolaj (vagy: kacsazsír, libazsír)
- 100 g füstölt császárszalonna
- 1 csokor újhagyma (8-9 közepesen vékony szál)
- 2-3 közepes méretű vöröshagyma
- 3 kg húsos lecsópaprika
- 0,5 kg érett cherry (koktél, fürtös) paradicsom
- 450 g jó minőségű, hámozott darabolt olasz paradicsom (konzerv)
- őrölt pirospaprika, fokhagyma, kurkuma, fehérbors, babérlevél, só
- Ízlés szerinti csípősség: zöldpaprikával, chilivel, chili-krémekkel
- tojás
- friss bazsalikomlevél
Elkészítése:
- Mossuk meg a paprikát, csumázzuk ki, és vágjuk fel olyanra, amilyenre megszoktuk (én karikára vágom, mert nekem az a kényelmes).
- Mossuk meg az újhagymát, vágjuk le a gyökerét és a zöldjéből annyit, amennyi még szükségesnek látszik. Vágjuk fel vékonyabb szeletekre a zöldjével együtt.
- Tisztítsuk meg a vöröshagymát, vágjuk le a két végén a gyökerét és a szármaradványt. Vágjuk ketté és a kereszt irányban vékonyan szeleteljük fel (nem kell apró kockára vágni).
- A paprikára is gondolva, megfelelő méretű lábosban hevítsünk olívaolajat és tegyük bele az apróra felvágott füstölt császárszalonnát és pirítsuk.
- Ha a szalonna megpirult, a zsírja kisült, adjuk hozzá a felvágott újhagymát. Időnként megkeverve, szokás szerint sütögessük.
- 3-4 perc elteltével adjuk hozzá a felvágott vöröshagymát és folytassuk a dinsztelést.
- Ha a hagyma már kezd üvegesedni adjuk hozzá a paprikát és kezdjük el nagyobb lángon sütni. Ekkor, ha szükségesnek látszik, adjunk még hozzá olajat. A paprikát, s általában a lecsót lehetőleg ne főzzük, mert nem egy szottyant, szétfőtt zöldségfőzeléket akarunk készíteni.
- A paprikát időnként átforgatjuk a sütés közben.
- A paprikás-hagymás keverékhez adjuk a sót, granulált fokhagymát (vagy frissen nyomottat), kurkumát, őrölt pirospaprikát, fehérborsot, 2-3 babérlevelet. A fehérborssal bánjunk óvatosabban, mert csípőssé teheti a lecsót, amit nem mindenki szeret de a többivel én nem szoktam fukarkodni.
- Ha a paprika már háromnegyedig megfőtt adjuk hozzá a friss, negyedekbe vágott apró, édes paradicsomot.
- Adjuk hozzá a darabolt, hámozott olasz konzerv paradicsomot.
- A lecsót készre főzzük.
- A titok és trükk: A lecsópaprikával többnyire nem szokott gond lenni, ám a paradicsom, különösen a szezon elején, többnyire nem igazán jó. A jó minőségű konzerv paradicsommal kivédhető, hogy az éretlen, vagy félig érett paradicsommal elrontsuk a lecsónkat. Emellett a főzési idő is és ezzel a lecsó szétfőzésének lehetősége is csökken, hiszen a paradicsomot már nem kell megfőznünk.
- Tanács azoknak, akik lecsófőző versenyen indulnak: A lecsófesztiválok versenyzőinek egyik leggyakoribb hibája, hogy már hosszú órákkal a verseny vége előtt már elkezdik a lecsójukat főzni. Ezzel pedig óhatatlanul szét is főzik addigra, mire a zsűri elé kerül a mesterművük. Legyünk tisztában azzal, hogy mennyi időre van szükségünk, s ennek megfelelő időben kezdjünk csak hozzá a főzéshez.
Tojásos lecsó, ahogy én szeretem
Miután elkészült a lecsó, tálalhatjuk akár kisebb lábosokban is, ahogy én tettem, s ahogy az alábbi videón is látszik majd. Az elkészült, vagy inkább, majdnem elkészült, készre ízesített lecsót tegyük kis lábosba és üssünk rá 2-3 tojást. Lényeges, hogy a tojást ne keverjük el! Hagyjuk a tojást a lecsóban megfőni. A sárgája maradhat folyós, lágy. A lecsóra néhány friss bazsalikomlevelet is szakítsunk. Jó ízt ad a lecsónknak. (Nézd meg a videót is!)
- Jó étvágyat!
Ne haragudj de ez nem lecsó!
A lecsóhoz öt alapanyag kell ,hagyma,zöld paprika(na jó aki nem elég öreg és nem ismeri TV paprika),paradicsom , só és őrölt piros paprika,plusz zsír(,na ez lehet szalonna zsír is).
A többi az mese és kotyvalék.
Tisztelettel
Bartalis László
Ez is egy vélemény. Kicsit konzervatív, de vélemény.:)